Οι παίκτες που επελέγησαν στην καλύτερη πεντάδα της Πάτρας και σε μερικές ακόμη περιπτώσεις παιδιών που τα βλέπεις και λες «δεν γίνεται ρε φίλε!»
Ο πιο σημαντικός εξ’ αυτών είναι ο δικός μας, Αλέξανδρος Σαμοντούροβ, ο οποίος σε 20 μέρες θα κλείσει τα 17 του χρόνια. Αν εξαιρέσουμε το μπόϊ (2,09), το άνοιγμα χεριών του που είναι μακρύτερο του ύψους του και την αξιοσημείωτη ευχέρεια που έχει στην κίνηση με την μπάλα στο πάτωμα, μέσα στις τέσσερις γραμμές, το νέο «μετεγγραφικό» απόκτημα του Παναθηναϊκού, ξεχωρίζει για πολλά ακόμη στοιχεία του σαν τη «μύγα μέσα στο γάλα».
Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το υψηλό μπασκετικό IQ που διαθέτει καθώς και η προοπτική να τραβηχτεί ακόμη και στο “3”, όταν θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το σου. Ένα κομμάτι, όμως, στο οποίο ο “Σαμο” είναι εντυπωσιακός είναι η ηρεμία, η υπομονή και η αυτοπεποίθηση που έχει στον τρόπο με τον οποίο παίζει. Δεν βλέπεις συχνά παιδιά που, ενώ γνωρίζουν πόσο εύκολα μπορούν να κυριαρχήσουν σε αυτή την ηλικία, δεν εκβιάζουν φάσεις και αφήνουν το παιχνίδι να έρθει σε εκείνους.
Ο Σαμοντούροφ ήταν αδιαμφισβήτητα ο παίκτης με την μεγαλύτερη προοπτική, το υψηλότερο ταβάνι από όσους αγωνίστηκαν στο «Δημήτριος Τόφαλος», υπό την έννοια ότι διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά, που αν αναπτυχθούν θα τον εκτοξεύσουν σε παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί για χρόνια στο ΝΒΑ.
Ένα απ’ αυτά, στα οποία θα πρέπει ήδη να έχει αρχίσει να δουλεύει, είναι η ενδυνάμωση του κορμιού, που είναι το στοιχείο στο οποίο υστερούσε αισθητά σε σχέση με τους περισσότερους παίκτες που έπαιζαν στην θέση του.
Με δεδομένο ότι το μπασκετικό προϊόν της ακαδημίας του Νίκου Χατζηβρέττα, “ΔΕΚΑ”, έχει ήδη μπει στην ζωή μας, πάμε να γνωρίσουμε και τα υπόλοιπα τέσσερα παιδιά που επελέγησαν στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Οι elite παίκτες που ξεχώρισαν
Όφρι Ναβέχ (17χρ., 1,98) – Ισραήλ
Ο καλύτερος παίκτης της Μακάμπι στο τουρνουά, θεωρείται ένα το νέο μεγάλο prospect που βγάζει το ισραηλινό μπάσκετ μετά τον Ντένι Άβντια. Γεννήθηκε στην πόλη Νεότ Γκολάν, που βρίσκεται στα νοτιανατολικά σύνορα της χώρας με την Ιορδανία και σε ηλικία 13 ετών μετακόμισε στο Τελ Αβίβ για λογαριασμό της «ομάδας του λαού». Παίζει στις θέσεις “2” και “3” και το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε με υποτροφία στο διάσημο Monteverde High School (εκεί φοίτησαν ο Τζοέλ Εμπίντ, ο Μπεν Σίμονς, ο ΝτιΆντζελο Ράσελ και ο Αρ Τζέι Μπάρετ). Μέσα σε δύο μήνες, όμως, επέστρεψε στο Τελ Αβίβ και στον σύλλογό. Έχει πληθωρικό ταλέντο, συνεισφέρει σε πολλούς τομείς και στην Πάτρα είχε μ.ο. 14,5 πόντους, 5,8 ριμπάουντ, 2,0 ασίστ, 2,8 κλεψίματα και 1,0 κόψιμο.
Ματέο Βιζιντίν (18χρ., 1,89) – Ιταλία
Γεννημένος στην Τεργέστη, σε ηλικία 16 ετών μετακόμισε στην Ρώμη για να ενταχθεί στην φημισμένη ακαδημία μπάσκετ της Stellazzura. Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο point-guard, που είναι πολύ ικανός στην λήψη αποφάσεων τόσο στην εκτέλεση, όσο και στην δημιουργία. Έχει πολύ καλά χέρια, τα οποία και χρησιμοποιεί πολύ αποτελεσματικά στην άμυνα, είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο και αρκετά αθλητικός, ενώ το κομμάτι το οποίο πρέπει να βελτιώσει είναι το μακρινό σουτ αλλά και οι βολές. Στην Πάτρα αναδείχτηκε MVP του τουρνουά με μ.ο. 14,1 πόντους, 3,9 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ και 2,5 κλεψίματα. Πέρυσι έπαιξε στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του ιταλικού μπάσκετ, ως δανεικός στην Ροζέτο, ενώ φέτος παίρνει χρόνο στην Α2 με την ανδρική ομάδα της Stellazzura (μ.ο. 4,5π., 1,3ρ. & 1,2ασ.)
Μίρο Λίτλ (18χρ., 1,94) – Φινλανδία
Ίσως ο πιο προικισμένος από πλευράς σωματικής δύναμης και αθλητικότητας παίκτης που είδαμε στους αγώνες του “Next Generation” και αυτός με τις περισσότερες πιθανότητες να παίξει για πολλά χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Γεννημένος στο Ελσίνκι από Φινλανδή μητέρα και Αμερικανό πρώην μπασκετμπολίστα πατέρα, ο Μίρο βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιλέξει το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, σαν επόμενο σταθμό της καριέρας του. Πρόκειται για έναν υπερδύναμο guard που ξέρει να χρησιμοποιεί εντυπωσιακά το σώμα του και τα χέρια του και έβγαλε μάτια με την φανέλα της Helsinki Basketball Academy, κατακτώντας τον άτυπο τίτλο του 1ου σκόρερ και ριμπάουντερ (μ.ο. 23,0π., 8,2ρ., 4,2ασ.).
Ράφα Βιγιάρ (18χρ., 1,90) – Ισπανία
Κατά την άποψή μου είναι ο πιο έτοιμος παίκτης του τουρνουά για το επόμενο επίπεδο. Σωματικά πολύ δυνατός και μυϊκά πολύ γυμνασμένος για το ύψος και την θέση του, κινείται με εντυπωσιακή ταχύτητα κουβαλώντας αλλά και πασάροντας την μπάλα και έχει τεράστια επίδραση στο παιχνίδι χωρίς να παίρνει πολλές επιθέσεις. Το coast-to-coast κάρφωμα με τα δύο χέρια που έκανε μπροστά στον Σπρίντζιο, ήταν το highligt των αγώνων και εξηγεί το γιατί ο Saras τον έχει χρησιμοποιήσει ήδη σε έναν εφετινό αγώνα της Euroleague. Στο τελευταίο παιχνίδι χτύπησε κι αγωνίστηκε μόλις 4 λεπτά γι’ αυτό και τα νούμερά του υποχώρησαν (μ.ο. 6,4π., 4,8ρ. 4,6ασ. & 3,1κλ.).
Συγκρατήστε και τα παρακάτω ονόματα
Pacome Dadiet (17χρ., 2,01) – Γαλλία
Ίσως ο πιο ενδιαφέρων παίκτης της ομάδας που κοούτσαρε ο Σπανούλης (μετά τον Σαμοντούροφ). «Γεμίζει» τις θέσεις “2” και “3” και ανήκει στην «νεοσύστατη» ομάδα που ίδρυσε ο πρώην general manager των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Αμερικανός, Ντέιβιντ Καν στο Παρίσι που λέγεται “Paris Basketball” και πέρυσι προβιβάστηκε στο Championnat. Ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του (μ.ο. 18,8π., 4,2ρ., 1,8ασ. & 1,5κλ.) κι έδειξε πολύ καλά στοιχεία.
Εμάνουελ Ινοσέντι (18χρ., 1,97) – Ιταλία
Πρόκειται για ένα αθλητικό “δυάρι” που γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού και μεγάλωσε στην Ιταλία. Έχει εξαιρετικό πρώτο βήμα, πολύ δυνατά πατήματα και έχει μεγάλη έφεση στην διείσδυση. Φέτος έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στην Α2 με την Stellazzura (μ.ο. 3,1π., 21,ρ. & 1,0ασ.), ενώ στην Πάτρα είχε μ.ο. 9,5 πόντους, 4,9 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ και 1,8 κλεψίματα.
Τεοντόρ Σίμιτς (18χρ., 2,14) – Βόρεια Μακεδονία
Ο γεννημένος στα Σκόπια αλλά μπασκετικά μεγαλωμένος στην Βαρκελώνη, όπου και μετακόμισε σε ηλικία 15 ετών, θα αφήσει εποχή με την ικανότητά του στο σουτ από μακρινή απόσταση. Στην Καταλωνία δούλεψε πολύ στην μηχανική με τον βετεράνο Τσέχο διεθνή άσο, Λούμπος Μπάρτον, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε «φαρμακερό» όπλο λόγω της επαφής που έχει με το καλάθι. Είναι διεθνής με την Εθνική ανδρών της χώρας του και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έκανε ρεκόρ καριέρας με 18 πόντους κόντρα στην Ισπανία. Στο «Τόφαλος» είχε μ.ο. 9,1 πόντους, 4,9 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ.
Μπεν Σαράφ (16χρ., 1,96) – Ισραήλ
Άλλος ένας Ισραηλινός με πολύ καλά στοιχεία κυρίως όσον αφορά στην δημιουργία. Εξαιρετικά ανταγωνιστικός και με εντυπωσιακά μπασκετική ωριμότητα για την ηλικία του, είναι ψηλός για την θέση του point-guard, αλλά έχει τρομερή ικανότητα στο διάβασμα του παιχνιδιού και στην λήψη αποφάσεων. Ανήκει σε μία ομάδα του βόρειου Ισραήλ (Χάποελ Εμέκ Χεφέρ) και έχει ήδη προτάσεις από αμερικανικά κολέγια.
Φρέντερικς Μέιναρτς (18χρ., 2,10) – Λετονία
Η σωματοδομή του και η ευχέρεια με την οποία τρέχει το γήπεδο και κινείται σε αυτό, παραπέμπουν σε κορμιά που βλέπεις μόνο στα γήπεδα του ΝΒΑ. Ξεκίνησε το μπάσκετ στην λετονική Λιέπαχα, αλλά το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε στην ακαδημία του Ζάζα Πατσούλια που εδρεύει στην Τυφλίδα και στην Πάτρα άφησε πολλές υποσχέσεις για έναν μελλοντικό mobile center (μ.ο. 11,0π., 3,0ρ. & 1,2κοψ.).
Τούντε Βάλμπεργκ Φασάσι (18χρ., 2,00) – Σουηδία
Έχει σουηδική υπηκοότητα αλλά η καταγωγή του είναι από την Νιγηρία. Ο πατέρας του είναι σκηνοθέτης καλλιτέχνης χορού. Ανήκει στον Προμηθέα και έχει αξιοσημείωτα αθλητικά προσόντα που συνδυάζονται με έναν πολύ καλό δέκτη και κλασσικό παίκτη του προπονητή. Ήταν ο καλύτερος παίκτης των Πατρινών με μ.ο. 14,8 πόντους, 5,2 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 1,8 κλεψίματα.
Μιχάλης Σπρίντζιος (17χρ., 2,05) – Ελλάδα
Μετά τον Σαμοντούροφ ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η ελληνική παραγωγική διαδικασία στο τουρνουά. Έκανε τα πρώτα του βήματα ως βαρύ πεντάρι στους Μαχητές Πευκών και μετακομίζοντας στο Λαύριο δούλεψε πολύ και βελτίωσε αισθητά το μακρινό σουτ, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να παίξει ως stretch four. Ως δανεικός στον Ολυμπιακό, στην Πάτρα είχε μ.ο. 14,2 πόντους, 4,2 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ, 1,0 κλέψιμο και 1,2 κοψίματα. Μαζί με τους επίσης γεννηθέντες το 2005, “Σάμο” και Ράιαν Σούλη (έχει ύψος 2,10 και αγωνίζεται σε high school στην Πολιτεία του Οχάιο), συνθέτουν μία πανίσχυρη τριάδα ψηλών (γεννηθέντων το 2005) για την Εθνική εφήβων.
Comments