Οι «πράσινοι» των Αλβέρτη-Διαμαντίδη λειτουργούν με το μοντέλο έσοδα-έξοδα τα δύο τελευταία χρόνια και το μπάτζετ είναι ίσα βάρκα, ίσα πανιά. Ποιοι όμως παίκτες έχουν έρθει και τι έχουν προσφέρει;
Μετά τον Νικ Καλάθη επικρατεί το… χάος ενώ ο Γιόβιτς παραμένει στα… πιτς
Τη τελευταία διετία, ο μεταγραφικός σχεδιασμός έχει τα προβλήματά του. Τις αστοχίες του είτε υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βόβορα είτε του Οντεντ Κάτας είτε του Δημήτρη Πρίφτη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο κομμάτι των γκαρντ μετά την αποχώρηση του Νικ Καλάθη. Για να δούμε ποιοι έχουν έρθει.
Πιερ Τζάκσον: Ηλθε, είδε (για το σούπερ καπ κόντρα στο Περιστέρι) και απήλθε λόγω τραυματισμού.
Κίφερ Σάικς: Ο Αμερικανός γκαρντ έπαιξε σε 4 παιχνίδια και μοίρασε συνολικά 4 ασίστ. Το πρόωρο φινάλε ήταν αναμενόμενο.
Σέλβιν Μακ: Ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε σε 32 παιχνίδια και είχε 197 ασίστ. Ηταν ο καλύτερος στη μετά Καλάθη – εποχή τη περσινή σεζόν και παραμένει.
Γιόγκι Φέρελ: Ο Αμερικανός γκαρντ φόρεσε φέτος τα πράσινα, έπαιξε σε 5 ματς (9 ασίστ), αλλά αποχώρησε διότι δεν ήταν καθαρός πλέι μέικερ.
Κέντρικ Πέρι: Άλλο Τσεντεβίτα/Ολίμπια και άλλο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ είχε 30 παιχνίδια και 52 ασίστ. Δεν άντεξε το βάρος και αποχαιρέτησε.
Στέφαν Γιόβιτς: «Καθαρός» οργανωτής σε σχέση με τους προαναφερθέντες. Ακόμα δεν μπορεί να κριθεί διότι μετά τον τελικό του κυπέλλου υπέστη θλάση β’ βαθμού. Αναμένεται η επιστροφή του.
Ο «ηγέτης» Νεμάνια Νέντοβιτς και το… κόλπο με τον σταθερό Ρος
Η περιφέρεια ήταν και παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του «πράσινου» ρόστερ ούτως ώστε να αυξήσουν οι «πράσινοι» τη παραγωγικότητά τους από τη περιφέρεια.
Νεμάνια Νέντοβιτς: Η απόκτηση του έμπειρου παίκτη ήταν ένα στοίχημα για τους «πράσινους», αλλά τελικά άξιζε το ρίσκο. Ο Σέρβος γκαρντ «αναγεννήθηκε» μέσα από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Ο Σέρβος «μπόμπερ» αγωνίζεται τα δύο τελευταία χρόνια με τη πράσινη φανέλα. Σε 47 ματς στην Ευρωλίγκα έχει 14,8 πόντους ανά ματς και 3,3 ασίστ κατά μέσο όρο. Βέβαια πέρυσι λόγω τραυματισμού δεν κατάφερε να βοηθήσει τους «πράσινους» στη κατάκτηση του νταμπλ.
Χάουαρντ Σαντ-Ρος: Η ΤΣΣΚΑ θέλησε να του αναπροσαρμόσει το συμβόλαιο με χαμηλότερες απολαβές, ο Κουβανός είπε «όχι» και έτσι οι «πράσινοι» τον έκαναν δικό τους πέρυσι ενώ φέτος του επέκτειναν το συμβόλαιο. Είναι η πιο έξυπνη μεταγραφική κίνηση της τελευταίας διετίας για τους «πράσινους». Η ενέργειά του στην άμυνα, η οργάνωση (έπαιξε και ως πλέι μέικερ) και το σουτ αποτελούν βαρόμετρο. Σε 58 ματς στην Ευρωλίγκα έχει 7,2 πόντους και 2,8 ασίστ ανά ματς. Πολλές φορές είναι ο αθόρυβος ΜVP της ομάδας.
Ο μαχητικός Λεωνίδας, ο ασταθής, Μέικον που ψάχνει την επιστροφή και ο Μαντζούκας
Οι θέσεις των γκαρντ-φόργουορντ ενισχύθηκαν με τρεις ακόμα παίκτες με τον καθένα να έχει τη δική του συνεισφορά. Το δικό του, διαφορετικό στιλ.
Λεωνίδας Κασελάκης: Το χαμηλό μπάτζετ, έδωσε την ευκαιρία στον Ελληνα φόργουορντ να αρπάξει την ευκαιρία του και να κάνει το βήμα παραπάνω. Ο «Κασέλ» είναι ο τύπος που βάζει το κορμί του μπροστά σε κάθε «μάχη». Δεν θα κάνει το εντυπωσιακό, αλλά σε άμυνα, σε μις-ματς καταστάσεις και σε ριμπάουντ, δίνει λύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
Ντάριλ Μέικον: Ο Αμερικανός γκαρντ «γυάλισε» στους «πράσινους» από τα περσινά πλέι οφ με την ΑΕΚ. Ετσι φόρεσε τα πράσινα. Ο Αμερικανός «μπόμπερ» ήταν εξαιρετικός μέχρι το τέλος του 2021 έχοντας 15,6 πόντους και 3,8 ασίστ ανά ματς. Εκτοτε η τύχη του στο παρκέ αγνοείται. Εχει μόνο μερικές εκλάμψεις.
Λευτέρης Μαντζούκας: Ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του ελληνικού μπάσκετ. Αποκτήθηκε πέρυσι (μεσούσης της σεζόν). Δεν έχει πάρει τις ευκαιρίες που του αναλογούν. Φέτος (ελλείψει Παπαπέτρου) προσπαθεί να αυξήσει το χρόνο συμμετοχής του στο «3».
Ο «ιπτάμενος» Μάριο, οι δύο Γουάιτ και ο Εβανς
Αναμφίβολα η μεταγραφή του Μάριο Χεζόνια, αποτέλεσε και αποτελεί τη πιο αστεράτη κίνηση της τελευταίας διετίας. Ο Κροάτης γκαρντ-φόργουορντ θύμισε άλλες εποχές. Ταυτόχρονα, οι «πράσινοι» προσπάθησαν να ενισχυθούν και στο «4», αλλά ανεπιτυχώς.
Μάριο Χεζόνια: Το «Sponsor a player» έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να φέρει τον Μάριο Χεζόνια. Ο Κροάτης σταρ προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο και μάλιστα με τις κινήσεις του μέσα και έξω από το καλάθι βοήθησε στο νταμπλ των «πρασίνων». Το καλοκαίρι αποχώρησε.
Ααρον Γουάιτ: Ελάχιστα θύμισε τον αθλητικό ψηλό της Ζαλγκίρις. Επί Κάτας, κατάφερε κάπως να ανεβάσει τις μετοχές του, αλλά ως εκεί. Δεν είχε διάρκεια και έτσι παρέμεινε στο ΟΑΚΑ για μία χρονιά.
Οκάρο Γουάιτ: Ο Δημήτρης Πρίφτης τον ήξερε καλά από τη κοινή τους θητεία σε Αρη και Ούνιξ Καζάν. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ έχει σκαμπανεβάσματα. Μία κρύο, μία ζέστη. Δεν έχει βρει τον αθλητικό του εαυτό. Εν αναμονή της συνέχειας.
Τζέρεμι Εβανς: Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ-σέντερ ανέβασε τις μετοχές του όταν ο Παπαγιάννης παρέμεινε στα… πιτς. Εδωσε λύσεις στο «5», αν και η παραγωγικότητά του εξαρτάται από τους γκαρντ διότι όταν τροφοδοτείται στο πικ εν ρολ δίνει λύσεις. Το προηγούμενο δίμηνο ήταν ζωηρός σε άμυνα-ριμπάουντ. Τον τρέχοντα μήνα, αγνοείται η τύχη του στο παρκέ. Εν αναμονή της συνέχειας.
Ο Ζαχαρίας και ο Τζεχάιβ που δεν στέριωσαν και ο πολύτιμος Καββαδάς
Οι κινήσεις στην φροντ λάιν δεν έχουν βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος συνεχίζει να νιώθει… μοναξιές. Υποσημείωση: Οι Νίκος Χουγκάζ, Νεοκλής Αβδάλας έχουν παίξει ελάχιστα και δεν μπορούν να κριθούν.
Ζακ Ογκουστ: Ο ομογενής σέντερ φόρεσε ξανά τα πράσινα πέρυσι, αλλά η κίνηση ήταν μια σκέτη αποτυχία. Ο Ζαχαρίας είχε και τα προβλήματά του και εν μέσω πανδημίας δεν στέριωσε. Ασταθής και κυρίως στην άμυνα.
Τζεχάιβ Φλόιντ: Ο,τι πληρώνεις, παίρνεις. Ο Αμερικανός ψηλός είχε τη φήμη του αθλητικού σέντερ, αλλά ουδέποτε κατάφερε να μπει στο πετσί του ρόλου. Βέβαια σε αυτό φταίει και ο Δημήτρης Πρίφτης ο οποίος δεν του έδωσε πολλές ευκαιρίες στο ελληνικό πρωτάθλημα διότι είχε προτιμήσει τον Τζέρεμι Εβανς. Αποχαιρέτησε με προορισμό την Φενέρ.
Βασίλης Καββαδάς: Εξαργύρωσε την εξαιρετική του χρονιά στον Ηρακλή. Ο Ελληνας σέντερ ήταν «άφαντος» μέχρι το τέλος του 2021, διότι δεν είχε ευκαιρίες. Ελέω προβλημάτων, βγήκε μπροστά και έδωσε και δίνει λύσεις στο ποστ σε άμυνα και ριμπάουντ.
Comments