0

Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν ο Παναθηναϊκός φέτος αξίζει τα λεφτά του.

Ήταν ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς ο κορυφαίος της τριετίας; Πολύ συζήτηση γίνεται για το αν ο Παναθηναϊκός φέτος αξίζει τα λεφτά του. Στις πεντάρες, τις τεσσάρες πανηγυρισμοί. Στις ήττες, στα πισωγυρίσματα, εσωστρέφεια. Με φόντο το τεράστιο διακύβευμα, της εξόδου της Ευρώπης και την πρόκληση του Κυπέλλου. Απαντάμε ξεκάθαρα… Ο Παναθηναϊκός Γιοβάνοβιτς είναι κορυφαίος της τριετίας.

Σε άλλον αρέσει η αγωνιστική εικόνα σε γενικές γραμμές. Άλλοι δεν γούσταραν την απόδοση στα ντέρμπι. Εξαίρεση η ΑΕΚ, το 3-0. Και το μονότερμα με Ολυμπιακό. Άλλοι επιτέλους είδαν, τριάρες, τεσσάρες και πεντάρες. Μετά από χρόνια. Και υπάρχουν εκείνοι που στέκονται στους βαθμούς και τις 10 ήττες. Too much για Παναθηναϊκό, λένε. Που βρίσκεται η αλήθεια;

Εδώ μάλλον ταιριάζει γάντι, το ό,τι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος… Γιατί αλλιώς θα μιλάμε αν βγει το “τριφύλλι” Ευρώπη και πάρει το Κύπελλο. Άλλα θα λέμε αν χάσει την Ευρώπη και την κούπα! Ακόμη υπό διαφορετική βάση θα διαπραγματευτεί την παραμονή του ο κόουτς, με την επίτευξη βασικών στόχων. Και υπό άλλο πρίσμα θα παίξει μπάλα, εφόσον δεν επιτευχθούν.

Καλές όλες οι θεωρίες. Οι απόψεις. Στην πράξη όμως, ρεαλιστικά, τί γίνεται; Θα καταθέσω την άποψη μου ξεκάθαρα. Ας πάρουμε τις 3 σεζόν, που η Superleague είχε 14 ομάδες, 2019-20, 2020-21 και 2021-22. Θα είναι η βάση μας για να απαντήσουμε στο ερώτημα, με βάση την κανονική περίοδο. Πάμε να δούμε θέση στη  βαθμολογία και βαθμούς. Θα το πηγαίνουμε το…έργο πάντα χρονικά.

Ο Παναθηναϊκός ήταν 4ος με 44 βαθμούς με Δώνη. Ήταν 5ος με 45 βαθμούς με Μπόλονι. Επίσης, 5ος με 42 πόντους στο σακούλι με Γιοβάνοβιτς. Βαθμολογικά λοιπόν, δε θα λέγαμε ότι ο Παναθηναϊκός πήγε καλύτερα. Κάτι οι εκτός έδρας ήττες. Η πονεμένη…ιστορία της επαρχίας. Τα Ντέρμπι και τα ματς με το Big5, αποτέλεσαν εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό.

panathinaikos
Απαντάμε ξεκάθαρα… Ο Παναθηναϊκός Γιοβάνοβιτς είναι κορυφαίος της τριετίας.

Πάμε στα γκολ. Κατέγραψε 35..Με Δώνη, 40 με Μπόλονι. Και 41 με Γιοβάνοβιτς. Εμφανώς ο Σέρβος κόουτς έβαλε μια μικρή πινελιά εδώ.

Σχετικά με τις τελικές. Για καλύτερη κατανόηση – απεικόνιση, θα τσεκάρουμε όχι το σύνολο αλλά τους μέσους όρους, ανά αγώνα. Έχουμε και γράφουμε, 9,5 τελικές /αγώνα με Δώνη, Και 7,5 με τον Ρουμάνο τεχνικό. Φτάσαμε στις 9,6 τελικές /αγώνα, με Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Δηλαδή στον πιο απειλητικό Παναθηναϊκό της 3ετιας.

Αναφορικά με τις ασίστ! Χτύπησε… 15 με Δώνη, 17 με Μπόλονι. Και 21 ασίστ με τον Σέρβο. Ο Παναθηναϊκός φέτος να ψάχνει το γκολ, μέσα από κυκλοφορία, δημιουργία των συμπαικτών – μέσω συνεργασιών – περισσότερο, από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις μέσα στην 3ετια.

Οι κατηγορίες απεικονίζουν ανάγλυφα την εικόνα στο γήπεδο

Προωθημένες Πάσες /αγώνα. Κυλάει το τόπι; 59 με Δώνη, 50 με Μπόλονι, 55 με Γιοβάνοβιτς. Περισσότερες με Δώνη στον αριθμό. Τις έβαλε όμως, στο παιχνίδι του και ο Γιοβάνοβιτς.

Γεμίσματα Προσπάθειες. Φτάσαμε στις 490 συνολικά με Γιώργο Δώνη. Στις 489 ο Μπόλονι. 545 με Γιοβάνοβιτς, ιδίως σε παιχνίδια που δεν του έβγαιναν. Και μάταια προσπαθούσε να ισοφαρίσει Ο Παναθηναϊκός.

Ο πιο εύστοχος πάντως και αποτελεσματικός Παναθηναϊκός της 3ετιας είναι γεγονός. Έχουμε 1 goal/7 τελικές, την εποχή Δώνη. Πάμε στο 1 goal/6,5 τελικές την περίοδο Μπόλονι. Για να φτάσει φέτος στο πιο παραγωγικό 1goal/6,1 τελικές!

Οι λύσεις περισσότερες φέτος στο ρόστερ

Πάταγε περιοχή ο Παναθηναϊκός; Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Θα μας το απεικονίσουν ανάγλυφα τα σουτ εντός περιοχής. Και φυσικά η εναέρια κυκλοφορία. Οι κεφαλιές. Πρώτα, λοιπόν, οι απειλές με τα σουτ. Εντός περιοχής, 110 με Δώνη. Στα 92 με Μπόλονι. Και 109 σουτάρει η ομάδα με Γιοβάνοβιτς. Κεφαλιές στη σούμα… 38 με Δώνη και Μπόλονι, 56 με Γιοβάνοβιτς. Λόγω των γεμισμάτων. Ναι, ο Παναθηναϊκός εκτελούσε φέτος από κοντά, στην περιοχή του αντιπάλου. Αν το διαβάσετε σωστά, καθόλου τυχαία δηλαδή δεν είναι η αποτελεσματικότητα στο γκολ!

Πίεζε περισσότερο φέτος ο Παναθηναϊκός; Για να δούμε… Τα συνολικά πράσινα κλεψίματα. 484 επί Δώνη, 595 με Μπόλονι, 600 με Γιοβάνοβιτς. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε επιθετική άμυνα. Έκλεβε… περισσότερο από ποτέ. Πίεζε τον αντίπαλο για να ανακτήσει τη μπάλα, Με μια βασικότατη διαφορά. Ότι φέτος ήξερε τι να την κάνει!

Ήταν άτυχος φέτος; Και εδώ η απάντηση είναι “Ναι”! Μέτρησε 7 Δοκάρια ( 5 με Αϊτόρ). Με Δώνη είχε 8.

Ανακάτεψε την τράπουλα στο ρόστερ ο Γιοβάνοβιτς

Ήταν αντιαθλητικός στο παιχνίδι του; Για τον φετινό Παναθηναϊκό ένα έχουμε να πούμε… Μόνο αντιαθλητικό δεν τον λες. Ήθελε να έχει προσανατολισμό, να κυλάει το τόπι. Να παίξει ποδόσφαιρο. Κατέγραψε 76 κίτρινες με Δώνη, 75 με Μπόλονι. Μόλις 50 με Γιοβάνοβιτς! Για όποιον είδε τα ματς ποτέ δεν πήγε light πάνω στην διεκδίκηση της μπάλας. Σε σπάνιες περιπτώσεις. Δεν ήταν soft δηλαδή, άλλωστε έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής, έχοντας τα στατιστικά στο κράτημα της μπάλας υπέρ του.

Και η περιβόητη άμυνα; Πως πήγε αλήθεια η άμυνα, 23 γκολ δέχτηκε με Δώνη, έφτασε 19 με Μπόλονι και 21 με Γιοβάνοβιτς. Ο φετινός Παναθηναϊκός απειλήθηκε λιγότερο από ποτέ! 205 (7,9/αγώνα) Τελικές του έκαναν οι αντίπαλοι με Δώνη. 219…(8,4/αγώνα) στον λάτρη της άμυνας και “αμυντικό” Μπόλονι. Τις περισσότερες δηλαδή. Μόλις 192 Τελικές δέχτηκε φέτος!! Περίπου 7,4/αγώνα!

Δείτε εδώ τα σχετικά στατιστικά

Τέλος, για φέτος οι αντίπαλοι έκαναν τις λιγότερες προωθημένες πάσες κατά του Παναθηναϊκού στην 3ετια. Δεν υπήρχαν κενοί χώροι. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με συνοχή. 1215 με Δώνη, 1724 με Μπόλονι, όπου οι αντίπαλοι πίεζαν διαρκώς για να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα στο τρανζίσιον. Και μόλις 1087 φέτος. Η ομάδα δεν πνίγεται.

Μια ματιά στα στατιστικά δείχνουν στον κόουτς πόσο έπιασε τόπο η δουλειά του

Συμπέρασμα… Ναι ο Παναθηναϊκός δεν ανέβηκε βαθμολογικά. Είναι στο κόλπο αλλά δεν βγήκε ακόμη Ευρώπη. Στο χορτάρι όμως έβγαλε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Ο Παναθηναϊκός στα χέρια του Γιοβνάοβιτς δείχνει να είναι λειτουργικός, παρά τις δέκα ήττες. Και είναι πιο “ποδοσφαιρικός”. Και έχει κατά κοινή ομολογία θελκτική εικόνα.

Και κυρίως… Ο Παναθηναϊκός εξαρτάται πλέον από τα δικά του πόδια και όχι των αντιπάλων!! Δεν τους αφήνει να επιβληθούν. Τα ματς που χάθηκαν τύπου Παναιτωλικού, ή αλά ΟΦΗ, ΠΑΟΚ, ήρθαν με συνδυασμό συγκυριών. Κακή παράδοση, διαιτητικά λάθη. Κόντρα στη ροή του ματς με 1 τελική, τύπου Παναιτωλικός.

Και για να είμαστε δίκαιοι στο σχόλιο προς τους παλιούς. Γιατί κάθε προπονητής έχει την φιλοσοφία του. Και επίσης ουδείς δεν μπορεί να μειώσει το έργο που πάραξαν – σε ειδικές συνθήκες – οι προηγούμενοι. Ο Γιοβάνοβιτς πάτησε στα καλά των Δώνη και Μπόλονι και αξιοποίησε  το φετινό υλικό των Πράσινων, σχεδόν στο έπακρο. Ενώ σίγουρα είχε μεγαλύτερο μπάτζετ να διαχειριστεί.

Άλλα τα δεδομένα φέτος στο μπάτζετ της ομάδας

Δείτε κάτι σημαντικό, έναν κοινό παρονομαστή. Τα συνολικά στατιστικά όλων των ομάδων που συμμετέχουν στην Ελληνική Superleague τη σεζόν 2021-2022Το στατιστικό που έβγαλε τον, 1ο στην κανονική διάρκεια της Superleague, τον τελευταίο, την 6αδα των playoff. Και τους 8 πρώτους της Superleague!  Δεν είναι άλλο από τα γκολ που δέχτηκε η κάθε ομάδα!

Οι 6 πρώτοι ήταν οι ομάδες που πήγαν στα playoff. Οκτάδα οι ΟΦΗ και Παναιτωλικός. Καλύτερη άμυνα ο Ολυμπιακός, χειρότερη ο Απόλλωνας, μαζί με Ατρόμητο! Το συμπέρασμα είναι ένα, για να φτάσει ο Παναθηναϊκός στα playoff η άμυνα του δούλεψε. Και για να διακριθεί πρέπει να είναι από τις καλύτερες στα playoff!  Άλλωστε και η επιτυχία του στο Κύπελλο έως τώρα κάπου εκεί δε βασίζεται; Στην αυτοπεποίθηση, το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Και την σιγουριά στα μετόπισθεν.

Θα κριθεί στο χειροκρότημα το “τριφύλλι”

πηγή: paopantou.gr

Θα είναι δύσκολο να το γυρίσει ο Παναθηναϊκός αν βρεθεί πίσω στο σκορ

Previous article

Ανάλυση: Τι περιμένουμε να δούμε στα play off – Επειγόντως Ευρώπη για τον Παναθηναϊκό!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.