H επόμενη μέρα για το γηπεδικό του Παναθηναϊκού.
*Ακούγοντας κανείς τα όσα είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων και μελετώντας τις συμβάσεις, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι τα οφέλη για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι πολλά. Δεν αναφερόμαστε στον Ερασιτέχνη, ο οποίος θα είναι και το «αφεντικό» όλων των εγκαταστάσεων και έχει το μεγαλύτερο κέρδος απ’ όλους. Δεν βάζει ούτε ευρώ, παραλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις, παίρνει 500.000 ετησίως από την ΠΑΕ και 15% από τα εισιτήρια.
*Η μεγάλη συζήτηση γινόταν και τις εμπορικές χρήσεις και κατά πόσο αυτές θα είναι συμφέρουσες για το «τριφύλλι». Εδώ, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι τα κέρδη είναι σημαντικά μετά τις συμβάσεις που παρουσιάστηκαν. Ο Δήμος κατασκευάζει το ποδοσφαιρικό γήπεδο με 115 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία εξασφαλίστηκαν από το ΥΠΕΝ. Τι παίρνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος φυσικά δίνει τη Λεωφόρο; Σύγχρονο γήπεδο περίπου 40.000 θέσεων, αλλά και τις εμπορικές χρήσεις σχεδόν εξ ολοκλήρου.
*Το καλύτερο deal είναι το φιξ ποσό των 145.000 ευρώ που θα δίνει η ΠΑΕ στον Δήμο για να έχει την εμπορική χρήση των σουιτών. Πρόκειται για ένα ποσό όχι μεγάλο, τη στιγμή που τα έσοδα από τις 1300 θέσεις που προβλέπονται για το νέο γήπεδο θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Επίσης, το «τριφύλλι» κρατάει το 80% της ονοματοδοσίας του γηπέδου, το οποίο γίνεται 85% μετά τα πρώτα 10 χρόνια λειτουργίας του γηπέδου! Φυσικά, τα διαρκείας και τα απλά εισιτήρια πηγαίνουν στην ΠΑΕ, ενώ ο Δήμος και το Δημόσιο θα παίρνει το 90% επί των μισθωμάτων που αφορούν εστιατόρια και μπουτίκ. Αν, όμως, η ΠΑΕ έχει δικές της τέτοιες δραστηριότητες, τότε θα δίνει το 10% του ετήσιου τζίρου.
*Όπως έγινε γνωστό, μίνιμουμ ο Δήμος θα παίρνει από τον Παναθηναϊκό, μέσω των παραπάνω συμφωνιών, 415.000 ευρώ κατ’ έτος. Αυτό το ποσό μπορεί να μεγαλώσει, αν τα έσοδα γίνονται όλο και περισσότερα για τον Παναθηναϊκό μέσω των εμπορικών χρήσεων που παίρνει. Με αυτόν τον τρόπο, επί της ουσίας έχουμε ένα «πάρε-δώσε». Οι «πράσινοι» παίρνουν τα εμπορικά δικαιώματα, ο Δήμος χτίζει το ποδοσφαιρικό γήπεδο και παίρνει σε βάθος χρόνου αυτά τα χρήματα μέσω των παραπάνω ποσοστών. Σαφές και ξεκάθαρο.
*Τα οφέλη των συμβάσεων είναι πολλά. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, ούτε οικονομολόγος για να το καταλάβεις. Ο Παναθηναϊκός παίρνει ένα νέο και υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό παλάτι (το καλύτερο γήπεδο της χώρας, όπως είπε και επανέλαβε ο Κώστας Μπακογιάννης), επί της ουσίας δημιουργεί μια «πράσινη» πολιτεία στον Βοτανικό για τα επόμενα 99 χρόνια και φυσικά αναμένει κέρδη μέσω των εμπορικών χρήσεων και όχι μόνο. Τα περί ιδιοκτησίας και χρήσης είναι απλώς για να περνάμε την ώρα μας. Τα περισσότερα γήπεδα στην Ελλάδα είναι με τέτοιο καθεστώς. Η χρήση είναι αυτή που μετράει και φυσικά το περιεχόμενο των συμβάσεων.
*Πλέον, περνάμε στην επόμενη μέρα και την κρίσιμη Γ.Σ. του Παναθηναϊκού Α.Ο στις 30 Μαρτίου. Ο κόσμος είναι αυτός που θα αποφασίσει. Προσοχή: Το δίλημμα δεν είναι «Βοτανικός ή Λεωφόρος». Το ερώτημα είναι το εξής: Ναι ή όχι στον Βοτανικό. Μελετήστε με προσοχή τις συμβάσεις, βάλτε κάτω τα υπέρ και τα κατά, αποβάλλετε τυχόν εμμονές, προσπαθήστε να έχετε επιχειρήματα στις απόψεις σας και πάρτε την τελική απόφαση. Εδώ δε χωράνε ούτε μικρότητες, ούτε εγωισμοί, ούτε «επιθέσεις» στον όποιον εκφράζει την Χ ή την Ψ άποψη. Τα πράγματα, πλέον, είναι δεδομένα και ξεκάθαρα. Η ώρα της μεγάλης απόφασης για το πλέον σημαντικό ζήτημα του Συλλόγου φτάνει. Η κάλπη θα δείξει ποια θα είναι η επόμενη μέρα…
Υ.Γ.: Το μοναδικό μείον απ’ όσα ακούσαμε σήμερα είναι η καθυστέρηση. Από τον Δεκέμβριο του 2023 πήγαμε στον Ιούλιο του 2026. Αναμενόμενο για πολλούς όταν μιλάμε για… Ελλάδα, αλλά και για ένα τόσο απαιτητικό έργο στο οποίο εμπλέκονται τόσοι πολλοί φορείς. Τουλάχιστον, οι πολιτικοί που υπόσχονται και δεσμεύονται για τα χρονικά όρια, να είναι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους…
ΥΓ2: Αναφερόταν ρητά στο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά ξεκαθαρίστηκε και σήμερα από τον Κώστα Μπακογιάννη. Η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί ΜΟΝΟ όταν ο Παναθηναϊκός πάρει τα… κλειδιά του Βοτανικού. Τίποτα διαφορετικό δεν πρόκειται να συμβεί.
Comments