0

Για να κατακτήσει το τρόπαιο, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στον Προμηθέα.

Το πρώτο βήμα έγινε για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας, απέχοντας πλέον σαράντα (40) λεπτά από την κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί να τα καταφέρει; Σε θεωρητικό επίπεδο ναι, για να γίνει όμως πράξη αυτό το σενάριο, το τριφύλλι οφείλει (πρώτα απ όλα στον εαυτό του) να παρουσιαστεί πολύ καλύτερο σε σχέση με τον ημιτελικό απέναντι στον Προμηθέα Πάτρας.

Το μείζον για τον Δημήτρη Πρίφτη έχει να κάνει, όπως τόσες και τόσες φορές φέτος, με την εκκίνηση της ομάδας του. Για πολλοστή φορά υποχρεώθηκε να πάρει τάιμ άουτ στο πρώτο τρίλεπτο, σε μια προσπάθεια να αλλάξει πράγματα από νωρίς. Δεν το κατάφερε σε πρώτο χρόνο, με αποτέλεσμα το -14 (27-13) στο φινάλε του εναρκτήριου δεκαλέπτου.

Στα δύο παιχνίδια της Stoiximan Basket League που προηγήθηκαν του ημιτελικού στα “Δύο Αοράκια”, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε παρεμφερή προσέγγιση και απόδοση, έως ότου βρεθεί η άκρη και έρθει η ανατροπή. Είναι σαφές όμως πως σε έναν τελικό, και δη απέναντι στον Ολυμπιακό, μία αντίστοιχη εκκίνηση μπορεί να “τελειώσει” πολύ γρήγορα οποιοδήποτε σενάριο που αφορά στην κατάκτηση του 21ου τροπαίου για τους πράσινους σε αυτή τη διοργάνωση.

Το δεκάλεπτο που όλα πήγαν λάθος

Για να έρθει το -14 στο φινάλε της πρώτης περιόδου χρειάστηκαν πολλές διαφορετικές παράμετροι. Από τη μία η αστοχία (4/16 εντός παιδιάς), κυρίως ως απόρροια των κακών επιθετικών επιλογών και αποφάσεων, από την άλλη η ραθυμία στην άμυνα και η παντελής -σε κάποιες περιπτώσεις- έλλειψη επικοινωνίας. Η πρώτη κιόλας κατοχή της αναμέτρησης (για τον Προμηθέα) αρκεί για να περιγράψει το πραγματικό πρόβλημα που είχε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για μιάμιση περίοδο, στο πίσω μέρος του παρκέ. Στην εναρκτήρια φάση του αγώνα, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη δεν μίλησαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να “κολλήσει” σε σκριν μακριά από την μπάλα και να προκύψει το πρώτο καλάθι του αγώνα, με λέι απ.

Συνολικά, ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην πρώτη περίοδο είναι απαγορευτικός προς… επανάληψη το απόγευμα της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου. Πολύ απλά γιατί η ποιότητα και οι επιλογές του αντιπάλου από τον πάγκο είναι τέτοιες που αρκούν για να τιμωρήσουν οποιοδήποτε λάθος και να γράψουν πρόωρα τον επίλογο στον τελικό.

Η ιστορία του αγώνα σε έξι λεπτά

Ήταν ο Νεμάνια Νέντοβιτς εκ των κορυφαίων του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ; Αδιαμφισβήτητα ναι! Πόσο χρειάστηκε για να μπει στην σχετική συζήτηση (αν και στην πραγματικότητα ο Οκάρο Γουάιτ με τον Τζέρεμι Έβανς έκαναν το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς); Έξι λεπτά.

Από την στιγμή δηλαδή που έβαλε το πρώτο μέχρις εκείνη που πέτυχε το τελευταίο καλάθι του, στην αναμέτρηση.

Από τα 0/6 εντός παιδιάς, ο γκαρντ του τριφυλλιού έβαλε 4/5 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (τα τρία εξ αυτών μάλιστα σε διαδοχικές κατοχές) και γύρισε τούμπα το παιχνίδι. Τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Τέσσερα σουτ όλα κι όλα ήταν αρκετά για να διαμορφώσουν την πορεία του αγώνα και να καθορίσουν το μονοπάτι του, στα λεπτά που ακολούθησαν.

Παρεμπιπτόντως, στο δεύτερο μέρος του ημιτελικού δεν ξανασκόραρε εντός παιδιάς, παρά μόνο από την γραμμή των προσωπικών. Έφτασε έτσι να είναι μεν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, αλλά με 4/16 σουτ.

Το δίδυμο που άλλαξε το rotation

Μέχρι να προκύψει ο τραυματισμός του Γιώργου Παπαγιάννη, που τον κράτησε εκτός δράσης για μερικά παιχνίδια, η συνύπαρξη του Οκάρο Γουάιτ με τον Τζέρεμι Έβανς αποτελούσε ως επί το πλείστον μια εναλλακτική επιλογή για τη front line του Δημήτρη Πρίφτη.

Την χρησιμοποιούσε στη διάρκεια των αγώνων για να καμουφλάρει το κενό στο “5” (ακόμη κι όταν υπήρχε ο Τζεχάιβα Φλόιντ στο ρόστερ) και να δώσει ανάσες στον βασικό σέντερ του.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όμως, αυτό το δίδυμο στη ρακέτα προσφέρει τόσα, που έχει εξελιχθεί σε μείζονος σημασίας λύση για το τριφύλλι. Η χημεία που έχουν αναπτύξει και η ικανότητα αμφοτέρων να αμυνθούν μακριά από το καλάθι τούς έχει μετατρέψει σε δίδυμο που δίνει λύσεις, όποτε συνυπάρχει στο παρκέ.

Το “Α” και το “Ω” είναι η συνέπεια

Το απόγευμα της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα διεκδικήσει το 21ο τρόπαιο της ιστορίας του. Για πρώτη όμως φορά τα τελευταία χρόνια θα μπει στο παρκέ, δίχως να κουβαλάει την ταμπέλα του φαβορί. Ένα συμπέρασμα που εξάγεται από τη συνολική εικόνα των δύο ομάδων μέχρι στιγμής στη σεζόν.

Για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου, η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη καλείται να έχει -σε μείζονα βαθμό- το στοιχείο που στερείται εσχάτως εντός των συνόρων: συνέπεια. Τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Ήτοι, σωστή επικοινωνία στην άμυνα, αλλά και ορθές αποφάσεις στην επίθεση. Μόνο έτσι, έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει κάθε στοιχείο που θα αποτελέσει παράγοντα της αναμέτρησης και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει μέχρι τέλος τη νίκη – τίτλο.

Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας είναι τόσο σημαντική άλλωστε για τον οργανισμό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, που αρκεί για να διαμορφώσει το μέγεθος του “πρέπει” εντός των αποδυτηρίων.

Έβανς: «Ποιος διαγωνισμός καρφωμάτων; Θέλω το Κύπελλο!»

Previous article

Ο Παναθηναϊκός έχει 7/8 σε τελικούς εκτός Αττικής

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.