Εδώ και καιρό ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου. Το διπλό (πρώτο μετά από 17 σερί εκτός έδρας ήττες) στο Αστρομπάλ, κόντρα στη Βιλερμπάν τού προσφέρει την ώθηση για να πάει στο Ηράκλειο και να τα δώσει όλα στα “Δυο Αοράκια”.
Ένα χρόνο μετά το διπλό στο ΣΕΦ και 15 μήνες από την τελευταία νίκη εκτός Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει ξανά, εκτός έδρας. Εντάξει δεν θα ξεσπάσουν και σε ουρανομήκεις πανηγυρισμούς οι “πράσινοι”, ωστόσο το 0-17 που έγραψε το κοντέρ τους ωςφιλοξενούμενοι έλαβε τέλος. Εκτός από την υποχρέωση να ολοκληρωθεί με αξιοπρέπεια η Euroleague και την προετοιμασία για τις εγχώριες διοργανώσεις, υπάρχει και η υστεροφημία της ομάδας, που την τελευταία διετία τσαλακώθηκε όσο ποτέ άλλοτε.
Έφτασε ο Φλεβάρης για να πάρει ένα διπλό στη διοργάνωση ο Παναθηναϊκός, όπως είπε ο Γιώργος Παπαγιάννης, όμως, ακόμη κι έτσι το να γυρίσει νικητής από το Αστρομπάλ ήταν ένα μεγάλο κίνητρο.
Η Βιλερμπάν, βέβαια, αποφάσισε ότι το ματς προσφερόταν για να “εκπαιδεύσει” το ταλέντο του τρομερού Βίκτορ Γουενμπανιαμά, μέχρι όμως να καταλάβει ο μικρός τι γίνεται, πρώτα ο Οκάρο Γουάιτ, μετά ο Νεμάνια Νέντοβιτς και στο τέλος ο Γιώργος Παπαγιάννης τον είχαν στείλει στον πάγκο.
Δεν ξέρουμε τι όνειρο είχε δει ο Τι Τζέι Πάρκερ, που μάλιστα αντί του Γουενμπανιαμά, πέρασε τον Κώστα Αντετοκούνμπο (που επίσης “δεν ακούμπησε”) ο Παναθηναϊκός δεν είπε όχι στο να εκμεταλλευτεί τις δοκιμές του αντίπαλου προπονητή και βέβαια τις απουσίες της ASVEL (Οκόμπο, Λακόμπ, Ντιό , Χάουαρντ) και να επιβάλει πλήρως τον ρυθμό του.
Μπορεί να έλειπαν ο Μποχωρίδης και ο Παπαπέτρου, αυτή τη φορά, όμως Παναθηναϊκός και αποφασισμένος να παίξει άμυνα ήταν και να εκτελέσει καλά τις επιθέσεις προσπάθησε από την αρχή του ματς.
Το σέρβικο δίδυμο
Ο Στέφαν Γιόβιτς του δίνει μεγάλη σοβαρότητα στην περιφέρεια. Ο Σέρβος δεν “τρομάζει” τους αντιπάλους με την απόδοσή του. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Πρώτα ηρεμεί την ομάδα του, βάζει τους συμπαίκτες στις σωστές θέσεις, κυκλοφορεί καλά την μπάλα και είναι ο ορισμός του πλέι μέικερ.
Προφανώς δεν είναι έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης, του λείπουν φανερά παιχνίδια και μοιάζει κάπως βαρύς. Ξέρει ωστόσο να κινεί τα νήματα και είναι κανονικός “άσος”. Τελείωσε το ματς με γεμάτη στατιστική (6π, 5ρ και 5 ασίστ) και μόνο όταν οι κοντοί της Βιλερμπάν έβγαλαν έξτρα ενέργεια στο παιχνίδι έδειχνε να υποχωρεί.
Δίπλα του ο Νεμάνια Νέντοβιτς έκανε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο, με πολλά κέφια και 15 πόντους. Ο αρτίστας του σουτ, όσο έχει δυνάμεις, είναι ασυναγώνιστος ειδικά σε αφελείς άμυνες. όπως αυτές που έπαιζε στο πρώτο μέρος η Βιλερμπάν.
Αντίπαλός του είναι η κούραση και η ροπή προς τους τραυματισμούς, καθώς μιλάμε για ένα πολύ εύθραυστο παίκτη που χρειάζεται συντήρηση και όχι… πίεση από συνεχόμενα ματς. Οι κράμπες που ένιωσε στο δεύτερο ημίχρονο, έριξαν την απόδοση του και ταυτόχρονα “έριξαν” και τον Παναθηναϊκό.
Ο κορυφαίος Γουάιτ
Ο κορυφαίος, πάντως, ήταν αυτός που ξεκίνησε και τελείωσε το ματς με την ίδια φούρια. Ο Οκάρο Γουάιτ, δηλαδή, που συνεχίζει τις τελευταίες καλές εμφανίσεις του, ήταν ένας εξαιρετικός παρτενέρ για τον επίσης ανεβασμένο Παπαγιάννη.
Όπως το σέρβικο δίδυμο στην περιφέρεια, έτσι και το ντουέτο μέσα στη ρακέτα, δείχνει να βρίσκει την καλή χημεία και να αποτελεί δυναμη του Παναθηναϊκού με εναλλακτική λύση τον “αεράτο” Έβανς.
Ο Παναθηναϊκός με αυτούς τους τρεις (Νέντοβιτς, Γουάιτ, Παπαγιάννης) να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων, έκανε ένα σχεδόν τέλειο πρώτο ημίχρονο, χωρίς ψεγάδια και απόλυτη συγκέντρωση στον στόχο του. Είχε εξαιρετικά νούμερα στο σκοράρισμα (10/21 δ, 7/16τρ) μετρούσε 12 ασίστ και έδειχνε ακμαίος, όσο και κυρίαρχος όπως υποδείκυνε και η διαφορά των 16 πόντων.
Παραλίγο, αλλά δεν έλιωσε
Η πίεση που άσκησε η Βιλερμπάν ήταν αναμενόμενη. Σίγουρα θα την περίμενε και ο Πρίφτης. Με όσα γκαρντ της έχουν απομείνει η γαλλική ομάδα αποφάσισε να κυνηγήσει όλες τις φάσεις, να κλέψει μπάλες, ν’ αλλάξει τον ρυθμό, πηγαίνοντας στον αιφνιδιασμό. Βρήκε μακρινό σουτ από τον εξαιρετικό και αλάνθαστο Οστεκόφσκι (7/7) έκανε ένα επι μέρους 21-13 στο τρίτο δεκάλεπτο και έδειχνε ικανή να γυρίσει ολότελα το ματς.
Όταν μάλιστα το σκορ πήγε 57-59, οι γηπεδούχοι ενδεχομένως να πίστεψαν σε ολική ανατροπή. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο φετινός Παναθηναϊκός έλιωνε όπως το βούτυρο, επιτρέποντας στον γηπεδούχο να έχει την τελευταία λέξη.
Αυτή τη φορά την είπε αυτός. Σταμάτησε το σερί των Γάλλων, που έχασαν τρεις-τέσσερις ευκαιρίες να περάσουν μπροστά στο σκορ και τελικά είδαν τους Σαντ Ρος και Γουάιτ να καθαρίζουν το ματς, που οριστικά έγερνε προς την πλευρά των “πρασίνων”. Για το μόνο που ανυσηχούσε ο Πρίφτης είναι η κατάσταση του Νέντοβιτς και οι ενοχλήσεις από τις κράμπες.
Θα τα δώσει όλα στο Ηράκλειο
Ο Παναθηναϊκός έφτασε το 6-17 στην κορυφαία διοργάνωση. Σίγουρα θα προσπαθήσει στα 11 ματς που του απομένουν να το βελτιώσει όσο μπορεί περισσότερο, αν και οι μεγάλοι του στόχοι όπως έχουν οριοθετηθεί από προπονητή και παίκτες. Δεν θα αδιαφορήσει για την Ευρωλίγκα ο ΠΑΟ, ωστόσο την ημέρα που θα υποδεχθεί τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ, δεν έχει πρόβλημα να δώσει τον Παπαγιάννη στην Εθνική Ομάδα.
Η προτεραιότητα του Παναθηναϊκού μοιάζει μονόδρομος. Είναι αρχικά το Κύπελλο, που επιστρέφει με την μορφή φάιναλ-φορ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και μετά το πρωτάθλημα. Αυτή η ιδιαιτερότητα να είναι εκτός ευρωπαϊκών στόχων από τόσο νωρίς, θα τον πάει στο Ηράκλειο με μονόδρομο την κατάκτηση του τροπαίου.
Προφανώς κάτι τέτοιο έχει υπέρ όσο και κατά. Οι “πράσινοι” θα τα δώσουν σαν να… τελειώνει η χρονιά. Από την άλλη μια τέτοια προδιάθεση μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ από την υποχρέωση και στο τέλος το άγχος να κατακτηθεί οπωσδήποτε αυτός ο τίτλος.
Κακά τα ψέματα, ωστόσο. Ο Παναθηναϊκός εδώ και καιρό προετοιμάζεται για το ραντεβού στα “Δυο Αοράκια”. Ακόμη και το ροτέισον που έκανε ο προπονητής του, έχει κατάληξη το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου. Μοναδική παρέκκλιση σε αυτό το πλάνο η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Ιωάννης Παπαπέτρου για να θεραπεύσει την ιγμορίτιδα που τον ταλαιπώρησε και ίσως να τον κρατήσει εκτός μάχης για το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς.
Comments