Ο Παναθηναϊκός έχει την υποχρέωση να συνέλθει και να ξαναφτιάξει τους αριθμούς του σε επίθεση και άμυνα κατά τη “διαβολοβδομάδα” των τριών πολύ σημαντικών αγώνων του με Λαμία, Απόλλωνα και Παναιτωλικό προκειμένου να μην εκτροχιαστεί απ’ τα playoffs και τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.
Με τρεις σερί ήττες στην πλάτη στις δύο τελευταίες πολύ δύσκολες εβδομάδες του στο πρωτάθλημα και μια ενδιάμεση μικρή “ανάσα” ψυχολογίας μετά το διπλό στην κυπελλική ρεβάνς με την Αναγέννηση στην Καρδίτσα, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μία πολύ σημαντική “διαβολοβδομάδα” και τρεις back-to-back αγώνες (Λαμία εντός, Απόλλωνα εκτός, Παναιτωλικό εκτός), προκειμένου να ξαναστρώσει τη βαθμολογική θέση του και να διασφαλίσει την παρουσία του στα playoffs και δη στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στα ευρωπαϊκά “εισιτήρια” της επόμενης σεζόν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σ’ αυτό το επταήμερο μέχρι και το βράδυ του μεθεπόμενου Σαββάτου (19/02) στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό, οι πράσινοι δεν έχουν άλλα περιθώρια για να πετάξουν δεξιά κι αριστερά βαθμούς, αν δεν θέλουν να κινδυνέψουν με πλήρη εκτροχιασμό, υποθηκεύοντας την προσπάθεια επιστροφής τους στα Κύπελλα Ευρώπης έπειτα από μία στείρα πενταετία, μέσα απ’ τη διαδρομή του πρωταθλήματος.
Το ζητούμενο λοιπόν, είναι η ολική ανασυγκρότηση του ποδοσφαιρικού τμήματος και η επιστροφή στις “εργοστασιακές ρυθμίσεις” της αγωνιστικής ταυτότητας που κατέθεσε ο Παναθηναϊκός απ’ τα τέλη Νοεμβρίου κι έπειτα, όταν κατέληξε πλέον ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο μοντέλο παιχνιδιού της ομάδας. Στοιχεία που απώλεσε το “τριφύλλι” τον τελευταίο μήνα μέσα στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να γράψει μόλις μία νίκη και μία ισοπαλία στα 6 τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος.
Εν μέσω αρκετών σημαντικών απουσιών (Μαουρίτσιο, Λούντκβιστ, Μακέντα), ο Παναθηναϊκός πρέπει να διορθώσει πολλά πράγματα μπροστά του τόσο στην επίθεση, όσο και στην αμυντική ισορροπία του για να μπορέσει να κάνει (μόλις για δεύτερη φορά στην εφετινή Λίγκα) το “3 στα 3” στη σειρά αγώνων που ακολουθεί και να ξαναφτιάξει την τύχη του, λίγο πριν το φίνις της κανονικής περιόδου.
Από τα 26 τέρματα στα πρώτα 15 παιχνίδια τους στο πρωτάθλημα (1,73 μ.ο.), οι “πράσινοι” έπεσαν στα 5 στα τελευταία 6 ματς (0,83), παίρνοντας γκολ μόνο απ’ τους εξτρέμ τους (3 ο Παλάσιος, 1 ο Αϊτόρ κι ένα αυτογκόλ ο Μεγιάδο στο Ηράκλειο), χαμηλώνοντας πάρα πολύ την -σχετικά ικανοποιητική μέχρι το ματς πρωταθλήματος με το Βόλο- αναλογία των τερμάτων τους ανά τελικές προσπάθειες.
Χωρίς γκολ εδώ κι 8 ματς ο Καρλίτος
Ο Μακέντα είναι ξανά στα “πιτς” λόγω του προβλήματος που τον ταλαιπωρεί στην ποδοκνημική και είναι άγνωστο πότε κι αν θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά, ο Ιωαννίδης δεν δείχνει αποτελεσματικότητα και ουσία στα ματς όπου πήρε χρόνο συμμετοχής κι ο Καρλίτος έχει μπει σε περίοδο μακράς αφλογιστίας.
Απ’ τη στιγμή δε, που ο Ισπανός άρχισε να χάνει την επαφή του με τα αντίπαλα δίκτυα -επιβεβαιώνοντας πως δεν μπορεί να αποδώσει το ίδιο καλά παίζοντας μόνος του στην κορυφή της επίθεσης- ο Παναθηναϊκός δεν έχει σημείο αναφοράς στην επιθετική γραμμή του. Κι αυτό του έχει κοστίσει σε εκνευριστικό βαθμό, ιδίως όταν σε κάποια ματς περιορίζεται το πεδίο δράσης και των εξτρέμ του, με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώνει όλο το σύστημα απ’ τη μέση και μπροστά.
Το αγωνιστικό ξύπνημα του Καρλίτος, ο οποίος έχει να σκοράρει σε ματς πρωταθλήματος απ’ τις 11 Δεκεμβρίου και το 2-0 επί του Ατρόμητου (8 αγώνες χωρίς γκολ, με μοναδικό διάλειμμα το υπέροχο τέρμα που σημείωσε στις 19 Ιανουαρίου στον πρώτο προημιτελικό με την Αναγέννηση) είναι υπέρ-απαραίτητο για τους πράσινους σε μία σειρά αγώνων, όπου επιβάλλεται να νικήσει.
Δέχεται μέσο όρο 1,5 γκολ στα 6 τελευταία ματς
Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός καλείται να βελτιώσει (και) τις αμυντικές επιδόσεις του και να ξαναβρεί την ισορροπία στα μετόπισθεν, που άρχισε να χάνει μετά τον αγώνα με το Βόλο στο Πανθεσσαλικό. Στα 15 πρώτα παιχνίδια του στη Super League Interwetten, το τριφύλλι δέχθηκε 11 γκολ (0,73 μ.ο.).
Ιδίως απ’ το ματς με τη Λαμία στο Πανθεσσαλικό (22/11/21, 10η αγωνιστική) μέχρι και την επιστροφή του στη Μαγνησία για τον αγώνα με τη τοπική ομάδα στις 9 Ιανουαρίου 2022, δέχθηκε μόλις 2 τέρματα σε 6 ματς (0,33 μ.ο.), έχοντας -εκείνο το διάστημα- τη δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση του πρωταθλήματος.
Τι ακολούθησε; Στα 6 τελευταία παιχνίδια του στη Λίγκα, ο Παναθηναϊκός μάζεψε την μπάλα του 9 φορές απ’ τα δίκτυα, με το μέσο όρο να ανεβαίνει στο 1,5 γκολ ανά ματς. Τεράστια η διαφορά και φάνηκε και στα αποτελέσματα…
Σαφώς και η φθορά είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη για παίκτες που παίζουν non-stop όπως ο Βέλεθ, ο Σένκεφελντ, ο Χουάνκαρ και ο Ρούμπεν, ο παίκτης που προσφέρει τη μεγαλύτερη ισορροπία στη σύνδεση όλων των γραμμών του “τριφυλλιού”. Όμως μετά απ’ τη μικρή “ανάσα” στη ρεβάνς με την Αναγέννηση (όπου μόνο ο Ρούμπεν έπαιξε ένα ημίωρο), είναι απαραίτητο όλοι οι παίκτες απ’ τη μέση και πίσω, να κάνουν step-up στα ματς που έρχονται για να ξαναβρεί ο Παναθηναϊκός την αμυντική συμπεριφορά που έβγαλε στο τελευταίο δίμηνο του 2022. Διότι από εδώ και πέρα, κάθε γκολ αντιπάλου, θα κοστίζει διπλά.
Comments