0

Οι 7 παίκτες που ξεχώρισαν.

Τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου:

Περιστέρι – Προμηθέας 72-81

Παναθηναϊκός – Άρης 66-44

Περιστέρι – Άρης 68-55

Παναθηναϊκός – Προμηθέας 82-74

Οι παίκτες που ξεχώρισαν

Νεοκλής Αβδάλας (16 χρονών, 2.01 μέτρα, , φόργουορντ, Παναθηναϊκός)

Ο παίκτης που είχαν όλοι στραμμένοι την προσοχή τους, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε 5ετές επαγγελματικό συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό και είναι πλέον ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague. Ο Νεοκλής Αβδάλας συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος στο τουρνουά U18 και η αλήθεια είναι ότι δικαίωσε πολλά από τα καλά πράγματα που λέγονται για αυτόν. Παίζοντας κόντρα σε παιδιά που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερα από αυτόν, ο γιος του άλλοτε παίκτη του Σπόρτιγκ, Δημήτρη Αβδάλα, ξεχώριζε από την αρχή χάρη στο στυλ παιχνιδιού του και την σωματοδομή του.

Ο Νεοκλής Αβδάλας του Παναθηναϊκού
Ο Νεοκλής Αβδάλας του Παναθηναϊκού ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ξεκινώντας από το σώμα του, το οποίο προφανώς είναι υπό διαμόρφωση, αυτό που ξεχωρίζει είναι τα μακριά του άκρα. Είναι καλός αθλητής – ότι ελίτ – με καλό διασκελισμό, ενώ έχει εξαιρετική συνέργεια των άκρων του ,γεγονός πάντα σημαντικό για έναν παίκτη με το μέγεθός του και την ηλικία του.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Αβδάλας έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να εξελιχθεί σε έναν point forward. Είναι ένας σύγχρονος περιφερειακός, που έχει την δυνατότητα να βάλει την μπάλα στο παρκέ και έχει καλό χειρισμό της μπάλας – αλλά πρέπει να χαμηλώνει περισσότερο το κορμί του όταν ντριμπλάρει, ειδικά όταν προσπαθεί να περάσει τον αντίπαλό του στο ένας εναντίον ενός. Σε αυτό το επίπεδο μπορούσε να δημιουργήσει το σουτ του, ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο πιθανόν να μην είναι το ίδιο απλό – σε πρώτο βαθμό – να το κάνει με την ίδια συνέπεια κόντρα σε πιο δυνατούς ή εκρηκτικούς αντιπάλους.

Η μηχανική του σουτ του είναι καλή, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει την απαραίτητη σταθερότητα. Ο λόγος είναι ότι δεν λυγίζει πάντα σωστά τα γόνατα πριν σουτάρει – ειδικά μετά από ντρίμπλα – με αποτέλεσμα να έχει και μερικά air ball σε σουτ από μέση απόσταση. Έχει όμως τα στοιχεία που δείχνουν ότι με την σωστή προσέγγιση μπορεί να κάνει κτήμα του το σουτ μετά από ντρίμπλα.

Αυτό που ξεχωρίζει ωστόσο στην περίπτωση του Αβγάλα είναι άλλο: Η ικανότητά του στην πάσα. Ο 16χρονος φόργουορντ έδειξε ότι μπορεί να διαβάζει σωστά την αντίπαλη άμυνα και να πασάρει στον σωστό χρόνο όταν έβλεπε βοήθεια να έρχεται προς το μέρος του. Μπορεί να δει την αδύνατη πλευρά – ακόμα και όταν κάνει drive, άρα βρίσκεται σε κίνηση, κάτι δύσκολο σε αυτή την ηλικία – ενώ μοιάζει διατεθειμένος να πασάρει.

Αμυντικά, ο Αβδάλας κλήθηκε αρκετές φορές να μαρκάρει τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ, σε μία συνειδητή απόφαση από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού, αφού τον καλούσε να μένει μπροστά σε πιο γρήγορους παίκτες για να είναι έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο. Σε γενικές γραμμές είχε καλές στιγμές και σε αυτό το κομμάτι, ωστόσο πρέπει να βελτιώσει το πώς λυγίζει τα πόδια του σε στάση άμυνας.

Νίκος Πλώτας (18 χρονών, 1.94 μέτρα, Προμηθέας, γκαρντ)

Όντας ο δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης πίσω τον Αλέξανδρο Σαμοντόροβ της ακαδημίας ΔΕΚΑ, ο Νίκος Πλώτας έδωσε συνέχεια στις καλές του εμφανίσεις, έχοντας 25 πόντους και 5 ασίστ στην νίκη επί του Περιστερίου και 18 πόντους και 5 ασίστ στην ήττα από τον Παναθηναϊκό. Μαζί με τον – κατά έναν χρόνο μικρότερό του – Νίκο Βασιλείου συνέθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον δίδυμο στις θέσεις των γκαρντ.

Ο Νίκος Πλώτας του Προμηθέα
Ο Νίκος Πλώτας του Προμηθέα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Πλώτας είναι περισσότερο combo γκαρντ παρά πόιντ γκαρντ σε αυτή την φάση της εξέλιξής του, παίζοντας και στις δύο θέσεις των γκαρντ. Το σώμα του είναι καλά γυμνασμένο για την ηλικία του, ενώ έχει αναρρώσει πλήρως από έναν τραυματισμό που είχε πριν από περίπου 1.5 χρόνο. Το πιο δυνατό στοιχείο του είναι το εκρηκτικό του πρώτο βήμα, το οποίο τον βοηθάει πάρα πολύ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Πρέπει να φτάσει κάποιος στους – κοντύτερους – Ζώη Καράμπελα και Δημήτρη Μωραΐτη, αλλά και τον – πιο δυναμικό – Βασίλη Μουράτο για να θυμηθεί έφηβο Έλληνα γκαρντ με τόσο γρήγορο πρώτο βήμα και τόσο εκρηκτική αλλαγή κατεύθυνσης.

Μιλώντας στο SPORT24 για την εμπειρία της διοργάνωσης, τόνισε: “Είναι μία πολύ καλη ευκαιρια για εμάς, για όλα τα παιδιά που θέλουμε να προχωρήσουμε στο υψηλότερο επίπεδο.

Εμείς στο δικό μας τοπικό πρωτάθλημα μας δεν έχουμε τόσο ανταγωνιστικούς αγώνες και μας δίνεται η ευκαιρία να βελτιωθούμε παίζοντας σε καλές ομάδες Έχουμε πάρει τρομερή εμπειρία από αυτούς τους αγώνες και η ανταγωνιστικότητα μας βοηθάει πολύ”.

Ο Νίκος Πλώτας με τον συντάκτη του SPORT24, Στέφανο Μακρή
Ο Νίκος Πλώτας με τον συντάκτη του SPORT24, Στέφανο Μακρή ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο 18χρονος γκαρντ βρίσκεται από τα 13 του χρόνια στον Προμηθέα, όταν τον απέκτησε από την τοπική Προοδευτική. Μιλώντας επί προσωπικού, τόνισε πως “Είμαι 5 χρόνια στον Προμηθέα. Με βοήθησε όταν είχα και έναν τραυματισμό και τον ευχαριστώ. Εγώ κάνω ο,τι μου ζητήσει ομάδα. Σε κάποιο παιχνίδι θα χρειαστεί να παίξω άμυνα, σε κάποιο άλλο θα πάρω κάποιες προσπάθειες παραπάνω. Μου δίνεται η ευκαιρία να προπονηθώ με την πρώτη ομάδα και θέλω να το εκμεταλλευτώ”.

Ο Πλώτας αυτή την στιγμή είναι περισσότερο σκόρερ, παρά δημιουργός. Του αρέσει πολύ να παίζει ένας εναντίον ενός – και έχει μία προτίμηση στον αριστερό διάδρομο αν και δεξιόχειρας. Έχει ένα ενδιαφέρον Jump Shot, αφού πατάει γερά και σηκώνεται αρκετά ψηλά από το έδαφος για να σουτάρει, αν και προς το παρόν δεν είναι σταθερός σουτέρ. Δίνει ωστόσο την εντύπωση ότι αν συνεχίσει να δουλεύει μπορεί το σουτ μετά από ντρίμπλα να αποτελέσει ένα από τα όπλα του (το 81% στις βολές στην διοργάνωση είναι ενθαρρυντικό σημάδι) , κάτι που – παραδοσιακά – λείπει από τους Έλληνες γκαρντ. Κόντρα στον Παναθηναϊκό πάντως – που είχε αρκετά μεγάλα κορμιά – φάνηκε να έχει πρόβλημα όταν ο εκάστοτε αμυντικός του βρισκόταν ένα βήμα πιο πίσω, δίνοντάς του το σουτ.

Εκεί που χρειάζεται δουλειά ο Πατρινός γκαρντ είναι στον τομέα του διαβάσματος του παιχνιδιού. “Πρέπει να μάθω να λειτουργώ περισσότερο ως πλέι-μέικερ και να βλέπω τους συμπαίκτες μου, αλλά θέλω δουλειά σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού” δήλωσε χαρακτηριστικά στο SPORT24 όταν ρωτήθηκε, δείχνοντας να κρατάει το κεφάλι κάτω. Είναι σαφές ότι ακόμα μαθαίνει την θέση του πόιντ γκαρντ, με αποτέλεσμα να κοιτάει περισσότερο το καλάθι από το να ψάξει την πάσα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού δεν περισσεύουν ακριβώς οι σκόρερ στο ελληνικό μπάσκετ. Απλώς όταν αποκτήσει την ικανότητα να βλέπει καλύτερα το γήπεδο, θα εξελίξει το παιχνίδι του.

Τούντε Φαγκάσι Βαλμπεργκ (18 χρονών, 2.01 μέτρα, φόργουορντ, Προμηθέας)

Ο Σουηδός φόργουορντ του Προμηθέα ήταν από τους παίκτες που τραβούσαν κατευθείαν την προσοχή, κυρίως λόγω του κορμιού του. Ο Βάλμπεργκ περνάει σίγουρα το… “eye test” που λένε οι Αμερικανοί χάρη στα μακριά του χέρια και τον τρόπο που τρέχει το γήπεδο, αφού είναι ένας καλός αθλητής.

Ο Τούντε Φαγκάσι Βαλμπεργκ του Προμηθέα
Ο Τούντε Φαγκάσι Βαλμπεργκ του Προμηθέα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Βάλμπεργκ είναι στα καλύτερά του όταν βρει ανοιχτό γήπεδο, είτε τελειώνοντας τις φάσεις, είτε κατεβάζοντας ο ίδιος την μπάλα έπειτα από αμυντικό ριμπάουντ, κάνοντας το coast to coast. Πρόσφερε μάλιστα και ένα εξαιρετικό highlight στον αγώνα με το Περιστέρι όταν ολοκλήρωσε μία φάση με κάρφωμα στο transition. Ο Σουηδός φόργουορντ δεν είναι εξωφρενικός αθλητής ή εκρηκτικός. Τα μακριά του άκρα όμως και ο μεγάλος διασκελισμός τον βοηθούν να τελειώνει φάσεις. Η μηχανική του σουτ του είναι λίγο ιδιαίτερη – δεν βάζει καμπύλη στην μπάλα – ωστόσο δείχνει ότι έχει προοπτική σε καταστάσεις Spot Up (είχε 3/4 τρίποντα κόντρα στο Περιστέρι). Παράλληλα επιτέθηκε σωστά και σε μία close out άμυνα, φτάνοντας μέχρι το κάρφωμα, ενώ δείχνει να έχει ένστικτο ως πασέρ.

Ο νεαρός φόργουορντ δεν είναι έτοιμο project. Είναι ακόμα σχετικά άγουρος, κάτι που φαίνεται και στον τρόπο που ντριμπλάρει, αφού έχει πολύ ψηλά την μπάλα, ενώ δεν μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ. Πρέπει να δυναμώσει το κορμί του, αφού ακόμα και οι συνομήλικοί του έχουν την δυνατότητα αν τον σπρώξουν λίγο να τον πάνε μέχρι το καλάθι και να σκοράρουν (κάτι που έκαναν οι παίκτες του Περιστερίου). Έχει ωστόσο αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία που δείχνουν ότι αν δουλευτεί μπορεί να εξελιχθεί σε έναν καλό παίκτη.

Σωτήρης Σταυρακόπουλος (18 χρονών, 2.01 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ, Περιστέρι)

Γιος του άλλοτε διεθνή φόργουορντ (και παίκτη του Παναθηναϊκού, του Άρη και των Αμπελοκήπων), Τζανή Σταυρακόπουλου, ο Σωτήρης Σταυρακόπουλος είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του (των γεννημένων το 2004 δηλαδή) στην Ελλάδα. Και, απολύτως λογικά, ένας από τους παίκτες που περίμεναν όλοι να δουν.

Ο Σωτήρης Σταυρακόπουλος του Περιστερίου
Ο Σωτήρης Σταυρακόπουλος του Περιστερίου ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Σταυρακόπουλος έχει εξαιρετικό μέγεθος για τις θέσεις των σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ, ενώ έχει πολύ μακριά χέρια. Κατέχει τα βασικά και φαίνεται, ενώ παίζει στο δικό του τέμπο. Πιθανότατα είχε την καλύτερη μηχανική στο σουτ από κάθε άλλο παίκτη που αγωνίστηκε στο ΟΑΚΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, δίνοντας την αίσθηση ότι του ήταν εξαιρετικά εύκολο να σουτάρει βγαίνοντας από σκριν – κάτι που παραδοσιακά είναι δύσκολο.

Το σουτ είναι το στοιχείο στο οποίο στηρίζει το παιχνίδι του ο Σταυρακόπουλος, ωστόσο την ίδια στιγμή έδειξε ικανότητα να βάζει την μπάλα στο παρκέ όταν χρειαστεί, ενώ είχε και μία εξαιρετική στιγμή κόντρα στον Προμηθέα όταν βγήκε από ένα σκριν στο τρίποντο και έκανε curl (έκοψε προς τα μέσα δηλαδή) διαβάζοντας την άμυνα πάνω του, φτάνοντας μέχρι το κάρφωμα. Ενώ δεν είναι πολύ αθλητικός, εντούτοις έχει καλό δεύτερο άλμα, κάτι που τον βοήθησε να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ από δικό του άστοχο σουτ. Στην άμυνα έχει ενεργά χέρια γενικά, κάτι που τον βοηθάει να κάνει κλεψίματα.

Αν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο χρειάζεται δουλειά ο Σταυρακόπουλος είναι το πώς διαχειρίζεται το παιχνίδι όταν ο αντίπαλός του τον παίζει δυναμικά. Ο 18χρονος γκαρντ/φόργουορντ φάνηκε αρκετές φορές να συμβιβάζεται στην επίθεση και αντί να προσπαθήσει να φτάσει μέχρι μέσα στο καλάθι να προτιμάει να σουτάρει. Για να κάνει το επόμενο βήμα στην εξέλιξή του – δεδομένου ότι έχει ήδη πάρει χρόνο συμμετοχής στην ανδρική ομάδα από τον Μίλαν Τόμιτς – θα πρέπει να δυναμώσει σωματικά, αλλά και να βάλει στο μυαλό του ότι πρέπει να προσθέσει με μεγαλύτερη συνέπεια αυτό το κομμάτι στο παιχνίδι του, ώστε να μπορεί να κάνει και κάτι άλλο εκτός από το να σουτάρει.

Βαγγέλης Ζούγρης (18 χρονών, 2.01 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ, Περιστέρι)

Μετά τον Σανέλ Μπάλα-Καγιού του Παναθηναϊκού, ο Βαγγέλης Ζούγρης είχε το καλύτερο κορμί από όσους παίκτες αγωνίστηκαν στο ΟΑΚΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δυνατό παιδί, άνω του μετρίου αθλητής, έκανε λίγο-πολύ ό,τι ήθελε κάτω από τα καλάθια κόντρα σε Προμηθέα και Άρη, που δεν είχαν αντίστοιχα κορμιά για να τον ματσάρουν.

Ο Βαγγέλης Ζούγρης του Περιστερίου
Ο Βαγγέλης Ζούγρης του Περιστερίου ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Ζούγρης είναι ένας undersized φόργουορντ/σέντερ. Μαχητής, δεν υπήρξε φάση που να μην παλέψει και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ πρόσφερε και μερικές θεαματικές φάσεις στην άμυνα με εντυπωσιακές τάπες. Ήταν ο συναισθηματικός ηγέτης του Περιστερίου, αυτός με την καλύτερη νοοτροπία, ο παίκτης που προσπαθούσε πάντα να συμπαρασύρει τους συμπαίκτες του.

Ο Ζούγρης λατρεύει την επαφή και μοιάζει να ζει με αυτή. Δεν φοβάται να βάλει το κορμί του στην φωτιά, να σπρώξει, να κάνει δυναμικά σκριν. Είναι εξαιρετικός επιθετικός ριμπάουντερ, ενώ ξέρει πώς να παίρνει θέση κοντά στο καλάθι και να “κλειδώνει” τον αντίπαλό του, ώστε μόλις πάρει την μπάλα να τελειώσει την φάση. Παίζει συμπαθητικά το Πικ εν Ρολ, ενώ μπορεί να βάλει και την μπάλα στο παρκέ. Το δε γεγονός ότι είχε 12/14 βολές στους δύο αγώνες δείχνει πως υπάρχει η προοπτική να προσθέσει το σουτ στο παιχνίδι του, κάτι απαραίτητο για να σταδιοδρομήσει σε υψηλό επίπεδο.

Ενώ ο Ζουγρής έχει πολλά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του, δεν γίνεται από την άλλη πλευρά να μην σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να κατέβει τουλάχιστον μία θέση, αφού το περασμένο Σαββατοκύριακο αγωνίστηκε κυρίως ως σέντερ. Σέντερ με ύψος 2.01 μέτρα που δεν είναι εξωφρενικοί αθλητές είναι δύσκολο να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο. Το γεγονός ότι του αρέσει να παίζει με επαφή (κάτι που γενικά δεν ισχύει για παιδιά της ηλικίας του) είναι καλό σημάδι, αλλά δεν έπαυε να έχει ξεκάθαρο σωματικό πλεονέκτημα από τους συνομηλίκους του κόντρα σε Προμηθέα και Άρη. Σε επίπεδο ανδρών ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά. Αυτό που θα τον ανεβάσει επίπεδο θα είναι να βελτιώσει το σουτ του, προκειμένου να είναι πιο απλή η μετάβαση στην θέση του πάουερ φόργουορντ.

Ο Ζουγρής έχει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του που τον κάνουν αμέσως συμπαθή. Είναι μαχητής, παλεύει κάθε φάση, ακούει τον προπονητή του, έχει εξαιρετική νοοτροπία. Δεδομένου όμως ότι σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη αναπτυχθεί σωματικά, είναι απαραίτητο να μεταβληθεί σε έναν φόργουορντ προκειμένου να μπορέσει να εξελιχθεί περισσότερο.

Νίκος Βασιλείου (17 χρονών, 1.95 μέτρα, γκαρντ, Προμηθέας)

Από τους καλύτερους παίκτες της γενιάς του στην χώρα μας (των γεννημένων το 2005), ο Νίκος Βασιλείου δεν εντυπωσίασε, ωστόσο έδειξε μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν, έχοντας καλές και κακές στιγμές.

Ο Νίκος Βασιλείου του Προμηθέα
Ο Νίκος Βασιλείου του Προμηθέα ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Βασιλείου είναι ένας combo γκαρντ με εξαιρετικό μέγεθος για την θέση. Είναι καλός σουτέρ και πήρε σουτ υπό διαφορετικές προϋποθέσεις (βγαίνοντας από σκριν, Spot Up, μετά από ντρίμπλα), δείγμα ότι έχει δουλέψει σε πολλά διαφορετικά πράγματα. Ο νεαρός γκαρντ είναι οριακά καλός αθλητής, δεν έχει δηλαδή εκρηκτικό πρώτο βήμα. Έχει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται καταστάσεις όταν χειρίζεται την μπάλα, έχοντας και ένα ενδιαφέρον floater στο ρεπερτόριό του, κάτι που αν δουλέψει θα είναι μεγάλο όπλο στο μέλλον. Παράλληλα, κινείται καλά και χωρίς την μπάλα και προσπάθησε να χτυπήσει μις-ματς κοντά στο καλάθι.

Ο Βασιλείου δεν έχει κατασταλάξει ακόμα στην θέση που θα παίξει. Πιθανόν να περίμεναν αρκετοί ότι κάποια στιγμή θα έβγαινε μπροστά και θα αναλάμβανε δράση σε κάποιο από τα δύο παιχνίδια, ωστόσο αυτό δεν συνέβη στον απόλυτο βαθμό. Αυτό στο οποίο πρέπει σίγουρα να δουλέψει είναι τα τελειώματά του όταν κάνει drive, ειδικά με το αριστερό χέρι, ενώ οφείλει να παίρνει και καλύτερη θέση όταν αμύνεται για να μην έχει πρόβλημα.

Όπως και να έχει, ο Βασιλείου είναι ένα πρότζεκτ με ενδιαφέρουσα προοπτική, αφού το ελληνικό μπάσκετ γενικά δεν βγάζει σουτέρ. Πρέπει απλώς να βρει έναν τρόπο να δουλέψει ώστε να εξελιχθεί.

Συμεών Ευσταθίου (18 χρονών, 2.05 μέτρα, φόργουορντ/σέντερ, Παναθηναϊκός)

Σε έναν Παναθηναϊκό με βάθος σε κάθε θέση, ο Συμεών Ευσταθίου ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν λόγω του παθιασμένου στυλ παιχνιδιού του. Αυτό που ήταν θετικό είναι ότι έπειτα από μία μέτρια (επιθετικά) εμφάνιση κόντρα στον Άρη το Σάββατο, απάντησε με μία γεμάτη εμφάνιση την Κυριακή κόντρα στο Περιστέρι, όπου είχε 21 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Ο Συμεών Ευσταθίου του Παναθηναϊκού
Ο Συμεών Ευσταθίου του Παναθηναϊκού ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPY

Ο Ευσταθίου είναι φόργουορντ/σέντερ. Είναι αδύνατος, αλλά έχει μακριά χέρια, ενώ δίνει πάντα το 100% και στις δύο πλευρές του παρκέ και παίζει με πάθος, κάτι πάντως που ενίοτε μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν του βγει το παιχνίδι. Είναι σαφές πως είναι παίκτης ψυχολογίας, ωστόσο λίγο-πολύ αυτό ισχύει για όλους τους 18χρονους, απλώς αυτός το εξωτερικεύει κιόλας.

Ο Ευσταθίου είναι ένας παίκτης που τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο για ψηλός, ενώ είναι πολύ καλός ριμπάουντερ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Σε καταστάσεις σετ γηπέδου έχει ένα βασικό παιχνίδι με πλάτη, αφού διαθέτει άνω του μετρίου footwork όταν ποστάρει. Έχει λίγο ιδιαίτερη μηχανική στο σουτ, ωστόσο δίνει την εντύπωση πως μπορεί να εξελιχθεί ως σουτέρ (σουτάρει με 34.8% στα τρίποντα στο τουρνουά, που είναι… οριακά μέτριο ποσοστό). Το συγκεκριμένο κομμάτι πάντως αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο για να καθιερωθεί ως πάουερ φόργουορντ στο επόμενο επίπεδο, όπως και το να βελτιωθεί όταν βάζει την μπάλα στο παρκέ.

Ο νεαρός φόργουορντ/σέντερ είναι μέτριος αθλητής και στηρίζεται κυρίως στον δυναμικό παιχνίδι του και το I.Q του στην άμυνα. Πρέπει να βάλει μυϊκά κιλά στο κορμί του και να είναι πιο συγκεντρωμένος. Έχει το προφίλ ενός παίκτη που μπορεί με το στυλ του να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα παιχνίδι λόγω του παθιασμένου του παιχνιδιού. Για να μπορέσει πάντως να σταθεί στο επόμενο επίπεδο είναι πολύ βασικό να καταφέρει να προσθέσει στο παιχνίδι του στοιχεία πάουερ φόργουορντ.

Οι άλλοι παίκτες που ξεχώρισαν

Ο Φίλιππος Τσαχτσίρας (16 χρονών, 2.04 μέτρα, φόργουορντ, Άρης) ήταν από τους παίκτες που περίμεναν όλοι να δουν. Δεν είχε καλό διήμερο, ωστόσο έδειξε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία παίζοντας κόντρα σε παιδιά που ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερά του. Ο νεαρός φόργουορντ έχει ένα… μπασκετικό σώμα, με μακριά χέρια. Δείχνει να έχει προοπτική ως σουτέρ, ενώ έχει και καλές κινήσεις με πλάτη στο καλάθι, ωστόσο υστερεί στον τομέα των αποφάσεων.

Ο Στέλιος Χαβαλές (18 χρονών, 1.94 μέρα, πόιντ γκαρντ, Άρης) προερχόταν από τραυματισμό (διάστρεμμα), ωστόσο έδειξε καλά στοιχεία. Είναι ένας αριστερόχειρας γκαρντ που του αρέσει να εκτελεί μετά από ντρίμπλα.

Ο Μανώλης Δήμου (18 χρονών, 1.95 μέτρα, γκαρντ, Παναθηναϊκός) ήταν από τους πιο σταθερούς παίκτες του Παναθηναϊκού. Είναι σχετικά καλός σουτέρ, δυνατό παιδί για την θέση και δεν φοβάται να πάει μέχρι μέσα στο καλάθι, ψάχνοντας την επαφή.

Ο Ιωάννης Αβδάλας (18 χρονών, 1.98 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ, Παναθηναϊκός) είχε κυρίως αμυντικές αποστολές. Είναι ένας καλός αθλητής και αμυντικός, αλλά πρέπει να δουλέψει αρκετά πράγματα στον τρόπο που κινείται στην επίθεση.

Ο Σανελ Μπενουά Μπάλα Καγιού (18 χρονών, 2.00 μέτρα, σέντερ, Παναθηναϊκός) είχε με διαφορά το καλύτερο σώμα. Έχει ήδη την σωματοδομή άντρα, έχει προοπτική ως αμυντικός, είναι δυνατό παιδί και καλός ριμπάουντερ, αλλά πολύ άγουρος.

Ο Παναγιώτης-Ηλίας Κουρέπης (18 χρονών, 2.04 μέτρα, πάουερ φόργουορντ, Προμηθέας) έδειξε να έχει στοιχεία Stretch-Big στο παιχνίδι του. Ψηλός, μακρύς, πρέπει να βάλει κιλά στο κορμί του. Έδωσε λύσεις στον Προμηθέα με το σουτ του σε καταστάσεις Spot Up και Pick and Pop (σουτάρει με 42.1% στα τρίποντα στο τουρνουά σε 5 αγώνες), ενώ είχε και ένα βασικό παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι.

Ο Ιωαννης-Πέτρος Ράγκος (18 χρονών, 1.94 μέτρα, γκαρντ, Προμηθέας) ήταν πίσω από τους Πλώτα και Βασιλείου και δεν πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλά ξεχώρισε χάρη στα εξαιρετικά αθλητικά του προσόντα και το εκρηκτικό του βήμα (έκανε και ένα θεαματικό κάρφωμα στον αιφνιδιασμό με αντίπαλο τον Νεοκλή Αβδάλα), αλλά πρέπει να βελτιωθεί στον τομέα των αποφάσεων.

Ο Νίκος Φίλιππας (18 χρονών, 2.02 μέτρα, γκαρντ/φόργουορντ, Περιστέρι) ήταν από τους καλύτερους αθλητές του διημέρου. Έχει δυνατό κορμί, ψάχνει την επαφή και έβαλε κάποια καλάθια στηριζόμενος στην δύναμη, τρέχει καλά το γήπεδο, μάρκαρε όλες τις θέσεις της περιφέρειας και έχει σχετικά καλή μηχανική στο σουτ, αλλά πρέπει να βελτιωθει στον χειρισμό της μπάλας και στην εκτέλεση.

Ο Χρήστος Γεωργίου (18 χρονών, 1.96 μέτρα, φόργουορντ, Προμηθέας) ήταν από τους πιο μαχητικούς παίκτες της ομάδας. Αγωνίστηκε και στις δύο θέσεις των φόργουορντ και έκανε ζημιά σε καταστάσεις Spot Up από την περιφέρεια (συνολικά σουτάρει με 47.6% στο τουρνουά), ενώ βοήθησε και στον τομέα των ριμπάουντ. Πρέπει ωστόσο να βελτιωθεί ως χειριστής της μπάλας και να καθιερωθεί στην θέση του σμολ φόργουορντ για να σταθεί στο επόμενο επίπεδο.

Ο Νίκος Γεροκώστας (17 χρονών, 2.02 μέτρα, φόργουορντ, Άρης) είχε αρκετές καλές στιγμές. Έχει ένα καλό κορμί, τρέχει καλά το γήπεδο, μάρκαρε πολλές θέσεις, ενώ βοηθούσε και στην οργάνωση του παιχνιδιού. Χρειάζεται δουλειά όμως στο σουτ και στον τομέα των αποφάσεων.

Ο Γιάννης Δονάκης (16 χρονών, 1.96 μέτρα, γκαρντ, Άρης) πήρε χρόνο συμμετοχής λόγω των απουσιών της ομάδας του και είχε εξαιρετική παρουσία κόντρα στο Περιστέρι. Εχει καλό μέγεθος για την θέση του, κινείται καλά χωρίς την μπάλα και άφησε υποσχέσεις στον εκτελεστικό τομέα.

Ο Βασίλης Καζαμίας (15 χρονών, 1.92 μέτρα, γκαρντ, Άρης) ήταν ο βενιαμίν του διημέρου, όντας ο μοναδικός γεννημένος το 2007 που πήρε χρόνο συμμετοχής. Είναι αριστερόχειρας, έχει καλό μέγεθος για πόιντ γκαρντ και ένα τεράστιο άνοιγμα χεριών, δείχνοντας καλά σημάδια ως οργανωτής, ενώ δεν φοβόταν να πάει και προς το καλάθι.

Βγήκαν παγανιά οι «καμικάζι»

Previous article

Αν ο Παναθηναϊκός ήταν ο ΣKAI δεν θα συνέβαιναν αυτά…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.