Οι λόγοι για τους οποίους οι «πράσινοι» παραδίδονται με τόσο χαρακτηριστική ευκολία στους αντιπάλους τους.
Ο ευρωπαϊκός «Γολγοθάς» του Παναθηναϊκού στη φετινή EuroLeague δεν λέει να… τελειώσει. Και το πρόσφατο παιχνίδι στην Βαρκελώνη απέναντι στη Μπαρτσελόνα ήταν απλά και μόνο η επιβεβαίωση του κανόνα. Η έλλειψη ποιότητας, η μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, το μικρό rotation, οι περιορισμένες λύσεις, είναι μερικά από τα στοιχεία που έχουν φέρει τους «πράσινους» σε αυτή τη θέση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί σε παιχνίδια όπως αυτό του «Palau Blaugrana».
Αυτή ήταν η 6η φορά που οι «πράσινοι» έφυγαν από το παρκέ έχοντας ηττηθεί με 20 ή περισσότερους πόντους. Μπορεί να μην είναι καθόλου τιμητικό για το brand name και την πλούσια ιστορία του Παναθηναϊκού, αλλά αποτελεί την αποτύπωση της πραγματικοτητας. Αν, μάλιστα, «ψηλαφήσουμε» το ματς με την Μπαρτσελόνα ενώ δούμε παράλληλα αναλυτικά τι είχε συμβεί και στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια όπου εις βάρος διαφορά της ελληνικής ομάδας κυμάνθηκε από 20 έως και 33 πόντους θα βρούμε και τη… στατιστική εξήγηση!
Ξεκινώντας από την αναμέτρηση με τους Καταλανούς, τα στατιστικά που κυκλώθηκαν ήταν δύο: Τα 17 λάθη του Παναθηναϊκού, εκ των οποίων τα 13 στο πρώτο ημίχρονο όπου η Μπαρτσελόνα έστειλε τη διαφορά στους 20 πόντους, όπως επίσης και τα 1/12 τρίποντα της ελληνικής ομάδας, εκ των οποίων τα… 0/11 συνεχόμενα. Μετά το τρίποντο του Μποχωρίδη στα 47” δευτερόλεπτα από το πρώτο τζάμπολ, οι «πράσινοι» δεν ευστόχησαν ποτέ ξανά έξω από τα 6.75 μέτρα.
Βέβαια, δεν ήταν τόσο τα τρίποντα που «πλήγωσαν» τον Παναθηναϊκό, όσο τα λάθη του πρώτου ημιχρόνου. Συγκεκριμένα από τα 13 λάθη σε αυτό διάστημα, η Μπαρτσελόνα σκόραρε τους 15 από τους 45 πόντους της. Διόλου τυχαίο του 45-25 σε αυτό το διάστημα, καθώς στο δεύτερο μισό του αγώνα οι «πράσινοι» υπέπεσαν συνολικά σε τέσσερα λάθη και το επιμέρους σκορ ήταν 41-35 για τους γηπεδούχους. Ίδιο ματς θα ήταν εάν τα λάθη ήταν περιορισμένα; Και μάλιστα τα περισσότερα από αυτά εντελώς αβίαστα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί;
Το… 13,5% στα τρίποντα από Μέικον και Σαντ-Ρος
Το δεύτερο στοιχείο αφορά την προσφορά των Ντάριλ Μέικον και Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Όπως θα δείτε και παρακάτω, αμφότεροι όχι μόνο επηρέασαν τους «πράσινους» στη Βαρκελώνη με τη μηδαμινή τους προσφορά έχοντας 5/21 εντός παιδιάς εκ των οποίων 0/6 τρίποντα, αλλά η… αστοχία τους έξω από τα 6.75 μέτρα στοίχισε και στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια όπου ο Παναθηναϊκός έχασε με 20+ πόντους!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ήττες από Ρεάλ Μαδρίτης (88-65), Ερυθρό Αστέρα (81-48), ΤΣΣΚΑ (97-77 στη Μόσχα και 98-74 στο ΟΑΚΑ), Αρμάνι Μιλάνο (75-54) και Μπαρτσελόνα (86-60) είχαν συνολικά 5/37 τρίποντα! Δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 13,5%! Υπάρχει που υπάρχει η διαφορά με τις υπόλοιπες ομάδες (σ.σ. όχι όμως με τον Ερυθρό Αστέρα), εάν και δύο βασικοί παίκτες, με τον Μέικον να είχε 25:32 λεπτά συμμετοχής σε αυτά τα ματς και τον Σαντ Ρος άλλα 22:44, σούταραν με τέτοια ποσοστά έχοντας και πέντε λάθη μέσο όρο, αυτομάτως ελαχιστοποιούνται και όποιες ελπίδες των «πρασίνων».
16,5 λάθη και 28% στα τρίποντα στις έξι ήττες με +20 πόντους
Τα χαμηλά ποσοστά των Μέικον και Σαντ-Ρος είναι η «εικόνα» της συνολικής παρουσίας των «πρασίνων» στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Τα λάθη και η αστοχία ήταν ο βασικότερος παράγοντας για να «ανοίξει» τόσο πολύ η «ψαλίδα» της διαφοράς με αποτέλεσμα να βρεθεί ο Παναθηναϊκός σε τόσο άσχημη θέση. Συγκεκριμένα σε αυτήν την «εξαδα» παιχνιδιών το «τριφύλλι» μετράει κατά μέσο όρο 16,5 λάθη έχοντας το season high των 20 λαθών στη συντριβή του Βελιγραδίου αλλά και 19 λάθη στη Μαδρίτη κόντρα στη Ρεάλ. Τα 17 λάθη στη Βαρκελώνη ήταν η 3η χειρότερη επίδοση της σεζόν, όσα είχε κάνει και στο Μιλάνο κόντρα στην Αρμάνι.
Και να ‘ταν μόνο αυτό; Τα πολλά λάθη συνδυάστηκαν και με την αστοχία καθώς στις αναμετρήσεις όπου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με τουλάχιστον 20 πόντους διαφορά σούταρε 33/115 τρίποντα, δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 28,7%! Επιπλέον και τα δίποντα ήταν πολύ χαμηλά καθώς οι «πράσινοι» μέτρησαν 48% με 109/224 σουτ.
Comments