«Δεν πήρε όσα ήθελε». Αυτή η περιγραφή αποτυπώνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, την αίσθηση που επικρατεί στον Παναθηναϊκό για τα… ψώνια του χειμώνα.
Διότι οι ανάγκες (εξτρέμ, κεντρικός χαφ και αριστερός μπακ) είχαν καταγραφεί από τον Δεκέμβριο, όμως δεν καλύφθηκαν στο σύνολο τους. Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επειδή ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τσεκάρει τους ελεύθερους και ίσως να εντοπίσει εκεί τους παίκτες που ψάχνει.
Οι σωστές επιλογές ίσως να κλείσουν στις επόμενες μέρες, με την προθεσμία να λήγει στις 15 Φεβρουαρίου. Η συνέχιση της αναζήτησης από τον Γιοβάνοβιτς δεν σημαίνει ότι η καθυστέρηση αμφισβητείται. Θα ήταν ιδανικό για τον 60χρονο τεχνικό να έχει τον Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και τους άλλους παίκτες που ήθελε από την Πρωτοχρονιά. Θα είχε πάρει ο Παναθηναϊκός κάτι περισσότερο απέναντι στον Ολυμπιακό, τον Βόλο και τον Αστέρα; Ασφαλής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, αλλά σίγουρα ο Γιοβάνοβιτς θα είχε μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό του.
Ο Γιοβάνοβιτς ψάχνει στους ελεύθερους
Ω γέγονε, γέγονε και ο Γιοβάνοβιτς έχει την ευχέρεια να ενισχύσει και άλλο το δυναμικό του. Ο Σέρβος εξετάζει τη λίστα με τους ελεύθερους, εστιάζοντας σε αριστερούς μπακ και εξτρέμ. Η βασική προϋπόθεση που θέτει, είναι οι παίκτες να αποδεσμεύτηκαν στη διάρκεια του Ιανουαρίου, ώστε να έχουν αγωνιστική ετοιμότητα και να μην προέρχονται από πολύμηνη απραξία. Όσοι έχουν να παίξουν μπάλα από το καλοκαίρι, απορρίπτονται αυτομάτως από τον κόουτς του Τριφυλλιού.
Στις 31 Ιανουαρίου ήρθε στην Αθήνα ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός, διεθνής με τη Σερβία, θα δώσει λύσεις στον «άξονα» και στα άκρα της επίθεσης. Έχει μεγάλη ποιότητα για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και θα βοηθήσει. Η συμφωνία με τη Χόφενχαϊμ προβλέπει εξάμηνο δανεισμό, χωρίς οψιόν αγοράς. Σε πρώτη φάση, λοιπόν, ο Γκατσίνοβιτς λογίζεται ως προσωρινή λύση και τα υπόλοιπα θα συζητηθούν το καλοκαίρι.
Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οργάνωση
H αδυναμία της έγκαιρης εύρεσης των κατάλληλων παικτών για δεύτερη συνεχόμενη μεταγραφική περίοδο, επιβάλλεται να αφυπνίσει τον Γιάννη Αλαφούζο και τους συνεργάτες του. Τα προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός αποψιλώθηκε από τα ικανά στελέχη που απασχολούσε στο σκάουτινγκ και η στάση πληρωμών προκάλεσε φήμη κακοπληρωτή στον Σύλλογο. Μοιραία, ο «πράσινος» οργανισμός δυσκολεύεται να κινηθεί στις μεταγραφές και να λειτουργήσει εύρυθμα, ενώ ακόμα δεν έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία του.
Η στρατηγική του «one man show» στον συγκεκριμένο τομέα δεν αποδίδει. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ακόμα και με τους ικανότερους στη διαπραγμάτευση και με τις περισσότερες διασυνδέσεις όπως ήταν ο Αντρέα Στραματσόνι, ότι μακροπρόθεσμα δεν ωφελεί τον Παναθηναϊκό. Επιπροσθέτως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει μικρή ατζέντα με επαφές και χρονοτριβεί πολύ, όντας διστακτικός χαρακτήρα. Με σωστά κίνητρα για την ομάδα, αλλά που προκαλούν δυσλειτουργίες στον μηχανισμό.
Το μπάτζετ του Αλαφούζου έμεινε αναξιοποίητο
Πάντως, οι μεγάλες δυσκολίες στις μεταγραφές δεν σχετίζονται με το οικονομικό. Ο Γιάννης Αλαφούζος είχε ορίσει ένα μπάτζετ μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ, για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Γιοβάνοβιτς. Ένα ποσό που ίσως να πίεσε εσωτερικά τον Σέρβο, αφού αισθάνθηκε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην ομάδα, για να μην εγκρίνει δαπάνες που δεν ευοδωθούν.
Το μπάτζετ δεν εξαρτιόταν από τις αποχωρήσεις, αφού έτσι και αλλιώς δεν αναμένονταν δραματικές ανακατατάξεις. Ο Γενί Ενγκμπακοτό ψαχνόταν από το φθινόπωρο για να γυρίσει στη Β’ Γαλλίας, ενώ ο Μπουζούκης είχε ζητήσει από τον Δεκέμβριο. Όπερ και εγένετο, με τον πρώτο να καταλήγει στη Νανσί και τον δεύτερο στον ΟΦΗ. Ο Παναθηναϊκός θα εισέπραττε λίγα χρήματα από τον Μπουζούκη, όμως η πώληση του στη Ζούλτε Βάρεγκεμ χάλασε το μεσημέρι της Δευτέρας.
Comments