Οι ανάγκες που έχει το ρόστερ του Παναθηναϊκού προκειμένου αυτό να μπορεί να υποστηρίξει το αγωνιστικό μοντέλο του Γιοβάνοβιτς
Παρακολουθώντας το παιχνίδι του Παναθηναϊκού απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης ο παρατηρητής έμενε με την αίσθηση ότι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς “πέταξε” τους βαθμούς της νίκης επειδή δεν βρήκε τρόπο να αξιοποιήσει την κατοχή της μπάλας και να δημιουργήσει κλασικές ευκαιρίες. Αυτό ήταν ένα από τα φτωχότερα, σχετικά με την αξία των ευκαιριών που δημιούργησε (xG: 0,79), παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο. Γιατί του συνέβη αυτό;
Απέναντι στον Αστέρα, μια ομάδα με προπονητή που έχει master στην αμυντική οργάνωση και την διατήρηση της συνοχής στην φάση άμυνας, ο Παναθηναϊκός έχανε σε ποιότητα κατά το τελικό στάδιο των επιθέσεων. Με άλλα λόγια δεν είχε έναν κεντρικό μέσο και έναν κεντρικό επιθετικό που θα τον έκαναν απειλητικό. Γιατί; Επειδή απουσίαζε ο Βιγιαφάνιες, επειδή έχει φθαρεί από την κόπωση ο Μαουρίτσιο, επειδή ο Γιοβάνοβιτς δεν έχει βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο και επειδή ο Καρλίτος δεν έχει ξαναβρεί την αγωνιστική κατάσταση που είχε προτού περάσει Covid 19.
Τώρα πια, που έχουμε δει 19 αγώνες και έχουμε αντιληφθεί, μέσες άκρες, τις ιδέες του Γιοβάνοβιτς για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, έχουμε κατανοήσει τη σημασία του ρόλου των κεντρικών μέσων και του σέντερ φορ στο αγωνιστικό μοντέλο του. Γι’ αυτό και το περασμένο Σάββατο ήταν εύκολο να καταλάβεις ότι έλειπαν οι κάθετες ποιοτικές πάσες ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου και οι κινήσεις του σέντερ φορ για να συνδυαστεί με τους συμπαίκτες.
Τώρα πια, που ο Γιοβάνοβιτς έχει δώσει ευκαιρίες στην πλειονότητα των ποδοσφαιριστών του ρόστερ του, μπορείς να αντιληφθείς ότι μέχρι εδώ “έπεσε έξω” μόνο σε μια μεταγραφή, αυτή του Λούντκβιστ, δεδομένου ότι τον υπέγραφε για να τον κάνει βασικό και μέχρι σήμερα ο Σουηδός δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες του προπονητή του παρόλο που η απόδοση του είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτή που είχε πέρσι στην Χρόνιγκεν. Δεδομένου ότι ο Λούντκβιστ δεν τον έχει πείσει και δεν έχει δείξει στο τερέν ότι μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της οργάνωσης του παιχνιδιού και της ποιοτικής κυκλοφορίας της μπάλας, ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς δείχνει ότι έχει ανάγκη από έναν κεντρικό χάφ και έναν σέντερ φορ που θα αποτελεί την εναλλακτική στον Καρλίτος.
Μπορεί να είναι ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς η λύση που έχει ανάγκη ο Γιοβάνοβιτς για να καλύψει τα ελλείμματα που δημιουργούνται όταν λείπουν ή δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση ο Βιγιαφάνιες και ο Μαουρίτσιο; Όσα έκανε ο Σέρβος διεθνής μεσοεπιθετικός στην Χόφενχαϊμ τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν δίνουν καλή απάντηση. Μέσα από το Comparisonator, που είναι μια πλατφόρμα ανάλυσης και σύγκρισης της απόδοσης ποδοσφαιριστών και ομάδων, έβαλα τα στοιχεία απόδοσης του Γκατσίνοβιτς πέρσι και φέτος για να τα συγκρίνω και να τον “εντάξω” στην φετινή λίστα των μέσων της Superleague.
Με μέτρο τις περσινές επιδόσεις του, ο Σέρβος μέσος μπαίνει στο top 15, αν υπολογίσεις τη συνεισφορά του στα ματς που αγωνίστηκε ως δεξιός εξτρέμ – διότι σε αυτή την θέση αγωνίστηκε στην πλειονότητα των αγώνων. Αν επιχειρήσεις να “μεταγράψεις” τις φετινές γερμανικές επιδόσεις του στην Superleague, τον συναντάς στην 25η θέση. Άρα, η πορεία του τον τελευταίο 1,5 χρόνο δεν δημιουργεί εγγύηση ότι ο Γκατσίνοβιτς θα μπει αμέσως και θα βρεθεί σε τέτοια αγωνιστική κατάσταση που θα τον βοηθήσει να έχει μεγάλη συνεισφορά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού. Δεδομένου πάντως ότι ο Γιοβάνοβιτς ψάχνει σε μεγάλο βάθος τις μεταγραφές προκειμένου να βεβαιωθεί προτού υπογράψει έναν ποδοσφαιριστή, είναι πιθανό να ξέρει κάτι που δεν αποτυπώνεται στην ανάλυση της απόδοσης του Γκατσίνοβιτς στην Χόφενχαϊμ.
Αναλύοντας την πορεία του Παναθηναϊκού στο φετινό πρωτάθλημα, αντιλαμβάνεσαι ότι ο Γιοβάνοβιτς επιχειρεί να χτίσει μια ομάδα ικανή να προσφέρει θέαμα και να κάνει πρωταθλητισμό στην επόμενη Superleague. Κι ύστερα σκέφτεσαι ότι προκειμένου να έχει την ευκαιρία να εξελίξει το έργο του στην επόμενη σεζόν χρειάζεται προηγουμένως να πετύχει τον στόχο του ευρωπαϊκού εισιτηρίου στην διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Και καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι θα είναι κρίμα για τον Παναθηναϊκό να μην πετύχει τον στόχο του επειδή του λείπει ακόμη ένας κεντρικός μέσος και ακόμη ένας κεντρικός επιθετικός. Είναι κρίμα για την ποιότητα της δουλειάς του Γιοβάνοβιτς και για την δυναμική που καταλαβαίνεις ότι θα μπορούσε να αναπτύξει.
Comments