0

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τη δουλειά του στον Παναθηναϊκό, έχει καταφέρει να αναδείξει ποδοσφαιριστές οι οποίοι την προηγούμενη σεζόν έμοιαζαν με… παλτά πολυτελείας.

Σπανίως ο ποδοσφαιριστής φτιάχνει την ομάδα. Συνήθως, συμβαίνει το αντίθετο. Σε ένα οργανωμένο περιβάλλον, ένας παίκτης έχει τις συνθήκες για να αποδώσει με βάση την αξία του. Σε ένα αδούλευτο σύνολο, ένας άλλος με ταλέντο και ικανότητες, παρασύρεται από τη μετριότητα. Εκτός και αν πρόκειται για τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Λιόνελ Μέσι, οπότε αυτοί ανεβάζουν τους υπόλοιπους.

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, ο Τσάβι Ρόκα δεν έφερε στο «Καλαφάτης» κάποιον από τους GOAT του αθλήματος. Ο Ισπανός τεχνικός διευθυντής, ο οποίος αποπέμφθηκε κακήν κακώς τον Οκτώβριο του 2020, επέλεξε μερικούς καλούς παίκτες, οι οποίοι χάθηκαν πέρυσι σε μία καταστροφική χρονιά. Γιατί πρώτα απ’ όλα, ο Ρόκα δεν είχε προσλάβει τον κατάλληλο άνθρωπο για να τους καθοδηγήσει: ο Ντάνι Πογιάτος αποδείχτηκε άπειρος και ανεπαρκής για μία τόσο απαιτητική δουλειά.

Ποδοσφαιριστές όπως οι Καρλίτος, Αϊτόρ και Χουάνκαρ, ακόμα και οι Βέλεθ και Σάντσες, προσφέρουν πολύ περισσότερα φέτος στον Παναθηναϊκό σε σύγκριση με πέρυσι. Ο λόγος είναι προφανής: στον πάγκο κάθεται ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ένας προπονητής ο οποίος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και έχει αναγεννήσει το Τριφύλλι.

Καρλίτος και Αϊτόρ έχουν «απογειωθεί»

Τα νούμερα αποτυπώνουν ένα σκέλος της βελτίωσης των προαναφερόμενων. Πέρυσι ο Καρλίτος είχε σκοράρει μόλις 6 τέρματα σε 34 συμμετοχές. Φέτος, ο Ισπανός έχει πετύχει 11 γκολ και έχει μοιράσει 4 ασίστ σε 16 παιχνίδια. Κοινώς, ο Ισπανός έχει ήδη υπερδιπλάσια παραγωγικότητα. Μία από τα ίδια για τον Αϊτόρ. Ο 25χρονος εξτρέμ έχει σκοράρει μέχρι τώρα 3 γκολ και έχει μοιράσει 4 ασίστ σε 16 εμφανίσεις. Όταν πέρυσι μετρούσε 3 γκολ και 2 ασίστ σε 24 ματς. Η πρόοδος είναι εμφανής στα στατιστικά ενός ανθρώπου, ο οποίος τον Ιούλιο είχε ζητήσει να αποδεσμευτεί!

Φυσικά, ορισμένα στοιχεία δεν καταγράφονται από τα μαθηματικά. Η επιθετικότητα που βγάζει φέτος ο Χουάνκαρ αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του σε αρκετά τέρματα του Παναθηναϊκού. Από τις προωθήσεις και τις σέντρες του Ισπανού αριστερού μπακ έχουν δημιουργηθεί φάσεις που κατέληξαν σε γκολ, αν και άλλοι συμπαίκτες του πιστώνονται τις ασίστ.

Ο Μαουρίσιο δεν αποτέλεσε επιλογή του Τσάβι Ρόκα, όμως συνιστά μία αντίστοιχη περίπτωση. Ήδη, ο Βραζιλιάνος μέσος έχει στο ενεργητικό του 4 γκολ και 2 ασίστ σε 18 αναμετρήσεις. Τι συνέβη πέρυσι; Απολογισμός 2 γκολ και 1 ασίστ σε 26 παρουσίες. Ουσιαστικά, ο «Μάου» έχει διπλή παραγωγή και συνεχίζει.

O Γιοβάνοβιτς δεν κατάφερε… θαύματα

Σαφώς, δεν διορθώνονται όλες οι δυσλειτουργίες. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει αποδείξει τις ικανότητες του στην προπονητική και όχι στα… θαύματα. Ο Σέρβος δεν κατάφερε να «αναστήσει» τον Γιασίν Αγιούμπ, ο οποίος παίζει με τη Β’ ομάδα και βαραίνει τον προϋπολογισμό με 430.000 ευρώ ετησίως. Για τον Ούφε Μπεκ, ούτε λόγος. Ο Δανός τραυματίστηκε… παρότι δεν παίζει και σύντομα θα πάψει να έχει οποιαδήποτε σχέση με το Τριφύλλι.

Ακόμα και με κανονικούς αθλητές, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν πήρε αυτά που θα ήθελε ή ενδεχομένως, θα μπορούσε. Ο Γενί Ενγκμπακοτό δεν κοροϊδεύει, συμπεριφέρεται επαγγελματικά, όμως δεν έπεισε τον 59χρονο τεχνικό. Ο Αντόνιο Σαβιέρ προτίμησε να φύγει το καλοκαίρι, αφού διαπίστωσε σύντομα ότι δεν θα έχει ρόλο στο ροτέισον. Ομοίως, ο Γιουνούς Σανκαρέ, ίσως η πιο ισχυρή προσωπικότητα του έμψυχου δυναμικού στην αρχή της προετοιμασίας. Ο Σενεγαλέζος κατανοούσε καλύτερα από κάθε άλλον τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς, όμως το σώμα του πια δεν… ακολουθεί. Συνεπώς, έφυγε και πήγε στην Τουρκία, όπου δεν έχει στεριώσει.

 

Ο Παναθηναϊκός είναι καιρός ν’ αρχίσει να ασχολείται ξανά με ποδοσφαιριστές επιπέδου… Παβόν

Previous article

Σαν τα χιόνια…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.