Κι όμως, υπάρχουν χώρες που πράγματι νικούν την πανδημία.
Η όλη κατάσταση φάνηκε να υποχωρεί το καλοκαίρι του 2020, καθώς μετά από ένα αυστηρότατο, παγκόσμιο lockdown και με το στέλεχος Α του ιού να μην είναι τόσο μεταδοτικό, φάνηκε πως η ανθρωπότητα θα κέρδιζε σχετικά άνετα τη «μάχη».
Στην συνέχεια, όμως, ήρθαν οι μεταλλάξεις Δέλτα και, εσχάτως, η Όμικρον, αλλάζοντας πλήρως του κανόνες του αποκρουστικού παιχνιδιού και δίνοντας εκ νέου το πάνω χέρι στον covid. Πλέον, κι ενώ βαδίζουμε στο 2022, πολλά κράτη αναγκάζονται ν’ αυστηροποιήσουν τα μέτρα που έχουν πάρει, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινωνία.
Τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν σε μία κορύφωση προ 15νθημέρου και εξακολουθούν, παγκοσμίως, να βρίσκονται σ’ εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ακόμα και σήμερα, ενώ, δυστυχώς, και οι θάνατοι με τους ανθρώπους που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι πάρα πολλοί.
Όμως, υπάρχον πράγματι μερικές χώρες που τα πηγαίνουν περίφημα στη διαχείρηση της πανδημίας. Πιο τρανό παράδειγμα, ενδεχομένως, η Ιρλανδία.
Το μεγάλο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης διαχειρίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το τσουνάμι της Όμικρον και από σήμερα Σάββατο (22/1) σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα αποτελούν… παρελθόν!
Σύμφωνα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν- ο οποίος προέβη το απόγευμα της Παρασκευής (21/1) σε τηλεοπτικό διάγγελμα- μια πρόσφατη έκθεση «επιβεβαιώνει πως το ποσοστό των μολύνσεων μειώνεται και ότι όλοι οι δείκτης στους οποίους βασίζουμε τις αποφάσεις μας οδεύουν προς καλή κατεύθυνση».
«Αντέξαμε την καταιγίδα Όμικρον», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο παράγοντας Χ που άλλαξε πλήρως τις ισορροπίες ήταν οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου.
Έπειτα από τις συστάσεις αξιωματούχων της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση αποφάσισε τα μπαρ και τα εστιατόρια να μην κλείνουν πλέον στις 8 το βράδυ, ένα μέτρο που επιβλήθηκε στα τέλη του 2021 όταν εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον, αλλά ούτε να ζητούν από τους πελάτες τους πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επιπλέον, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους η πληρότητα θα ανέλθει εκ νέου στο 100%.
Ορισμένα μέτρα, όμως, όπως η ανάγκη χρήσης της μάσκας στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, θα παραμείνουν σε ισχύ έως τα τέλη Φεβρουαρίου, σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Ο Μάικλ Μάρτιν προειδοποίησε ότι «αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν πιθανόν σε μια προσωρινή αύξηση των μολύνσεων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».
«Όμως, ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης θα περιοριστεί από το εύρος του εμβολιασμού στον πληθυσμό», τελείωσε την ομιλία του, η οποία είχε ξεκινήσει με το υπέροχα αισιόδοξο «Σήμερα είναι μια καλή ημέρα».
Comments