Θυμηθείτε τους Σέρβους παίκτες, που έχουν φορέσει τα πράσινα!
Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το deal με τον Στέφαν Γιόβιτς, με τον παίκτη να ανακοινώνεται επίσημα την Παρασκευή (7/1), μέχρι το φινάλε της τρέχουσας σεζόν.
Ο 31χρονος γκαρντ θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τους ”πράσινους” να υποδέχονται ακόμα έναν Σέρβο αθλητή στην ιστορία τους στην Ευρωλίγκα, ενώ ήδη υπάρχει στο ρόστερ και ο Νεμάνια Νέντοβιτς.
Σε αυτές τις δυο δεκαετίες (2000-2022) από τον Παναθηναϊκό πέρασαν έντεκα Σέρβοι παίκτες, ενώ παρότι η διοργάνωση είχε “χωριστεί” στις αρχές του 2000 και το “τριφύλλι” είχε επιλέξει να αγωνίζεται στην διοργάνωση της FIBA, δεν γινόταν να μην συμπεριληφθούν παίκτες όπως οι Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Ζέλικο Ρέμπρατσα.
Αξίζει να αναφέρουμε πως επίσης δεν βρίσκεται στη λίστα μας ο Μίροσλαβ Πετσάρσκι (1994-1996), με τον Σέρβο να αποκτά ελληνικό διαβατήριο και να αγωνίζεται ως Μίροσλαβ Μυλωνάς.
ΝΤΕΓΙΑΝ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ (1999-2002)
Αν κάποιος ρωτούσε τους φίλους του Παναθηναϊκού ποιος είναι ο κορυφαίος ξένος παίκτης που αγωνίστηκε στον σύλλογο την “χρυσή” εποχή των Γιαννακόπουλων στην ομάδα η πλειοψηφία θα απαντούσε σίγουρα τον μεγάλο Ντέγιαν Μποντιρόγκα!
Ο θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι αναμφισβήτητα ο πιο επιτυχημένος Σέρβος που φόρεσε ποτέ την φανέλα του “τριφυλλιού” αφού κατέκτησε πραγματικά τα πάντα από τίτλους, αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του συλλόγου και πρόσφερε πολλά στον Παναθηναϊκό.
Για του λόγου το αληθές ο Μποντιρόγκα ως παίκτης του Παναθηναϊκού από το 1999 μέχρι το 2002 κατέκτησε 2 φορές την Ευρωλίγκα (2000, 20002) και μάλιστα ως MVP στην Μπολόνια (2002), συμμετείχε σε έναν ακόμα τελικό τον χαμένο του 2001 στο Παρίσι, ενώ αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας τρεις φορές (1999, 2000, 2001) σε μία πραγματικά σπουδαία διαδρομή στην χώρα μας!
ΖΕΛΙΚΟ ΡΕΜΠΡΑΤΣΑ (1999-2001)
Τα σπουδαία ονόματα εκ Σερβίας με την μεγάλη προσφορά στον Παναθηναϊκό συνεχίζονται με έναν από τους κορυφαίους ψηλούς που αγωνίστηκαν ποτέ στο “τριφύλλι” και φυσικά αναφερόμαστε στον Ζέλικο Ρέμπρατσα.
Ο Σέρβος “γίγαντας” ήρθε στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1999 μαζί με την ιστορική συμφωνία με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και πραγματικά την διετία που φόρεσε την πράσινη φανέλα ήταν εξαιρετικός και καθοριστικός στις επιτυχίες της ομάδας του.
Το αποτύπωμα που άφησε στον Παναθηναϊκό ο Ρέμπρατσα είναι εντυπωσιακό αφού σε δύο χρόνια μόλις κατέκτησε την Ευρωλίγκα στην Θεσσαλονίκη το 2000 ως MVP του Final Four μάλιστα, ενώ αναδείχθηκε back to back πρωταθλητής Ελλάδας (2000-01) κατακτώντας το 2000 τα βραβεία του κορυφαίου παίκτη της regular season και των τελικών, ενώ το αντίο του στο “τριφύλλι” ήρθε το 2001 μετά από τον χαμένο τελικό στο Παρίσι από την Μακάμπι και από το δεύτερο σερί πρωτάθλημα.
ΜΙΛΟΣ ΒΟΥΓΙΑΝΙΤΣ (2006/07)
Το καλοκαίρι του 2006 ο Παναθηναϊκός προετοιμαζόταν για μία ιστορική σεζόν όπως αποδείχθηκε και πρόσθεσε στην περιφέρεια του τον εξαιρετικά ποιοτικό γκαρντ αλλά ταλαιπωρημένο από τους τραυματισμούς Μίλος Βούγιανιτς.
Ο Σέρβος γκαρντ που στις αρχές του 2000 φάνταζε ένας παίκτης που θα κυριαρχούσε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ βίωσε δύσκολες στιγμές λόγω των προβλημάτων με τους τραυματισμούς του, αλλά βρήκε την μεγάλη ευκαιρία να αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό και να διεκδικήσει τίτλους δίπλα σε παίκτες όπως οι Διαμαντίδης, Σισκάουσκας και Μπατίστ.
Η προσφορά του έστω και την μία χρονιά που παρέμεινε στο “τριφύλλι” ήταν σημαντικότατη αφού βοήθησε τα μέγιστα στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 2007 στην Αθήνα, αλλά και στο νταμπλ στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό εκείνη την χρονιά να πανηγυρίζει το πρώτο triple crown της ιστορίας του!
ΝΤΕΓΙΑΝ ΤΟΜΑΣΕΒΙΤΣ (2006-08)
Ένας ακόμα μεγάλος ψηλός από την Σερβία που φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού και πέτυχε σπουδαία πράγματα στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς.
Ο Σέρβος σέντερ ήρθε ως ένας έμπειρος παίκτης στο “τριφύλλι” που θα αποτελούσε τον “Διόσκουρο” του Μάικ Μπατίστ στην θέση “5” και θα προσέφερε ποιοτικά λεπτά, αναβαθμίζοντας την ποιότητα του ρόστερ.
Η παρουσία του Τομάσεβιτς στον Παναθηναϊκό κράτησε τρία ολόκληρα χρόνια τα οποία ήταν συνδυαστικά επιτυχημένα για τον σύλλογο και τον παίκτη, αφού ο Σέρβος σέντερ κατέκτησε έχοντας πολύ σημαντικό ρόλο την Ευρωλίγκα του 2007 στο Final Four του ΟΑΚΑ, αλλά και τρία νταμπλ (2006-08) βοηθώντας στην πράσινη κυριαρχία εντός των “τειχών”!
ΝΤΟΥΣΑΝ ΚΕΤΣΜΑΝ (2008/09)
Ένας ακόμα Σέρβος παίκτης που προστέθηκε στο ρόστερ του Παναθηναϊκού στην δεκαετία 2000-10 ήταν ο Ντούσαν Κέτσμαν ο οποίος προερχόταν από μία πολύ καλή διετία στην Παρτίζαν Βελιγραδίου.
Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2008 αναζητούσε έναν παίκτη που θα συμπλήρωνε την φανταστική γραμμή των γκαρντ του (Σπανούλης, Διαμαντίδης, Γιασικεβίτσιους, Νίκολας) και θα μπορούσε να προσφέρει και κάποια λεπτά στην θέση “3”. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς επέλεξε τον συμπατριώτη του και έμπειρο γκαρντ/φόργουορντ Ντούσαν Κέτσμαν.
Όπως είναι λογικό ο Κέτσμαν δεν βρήκε αρκετό χρόνο συμμετοχής στο “τριφύλλι” την μοναδική του χρονιά στην ομάδα αλλά έγινε… συλλέκτης τίτλων αφού ο Παναθηναϊκός το 2009 πανηγύρισε το δεύτερο triple crown της ιστορίας του κατακτώντας Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα και Κύπελλο!
ΜΙΛΕΝΚΟ ΤΕΠΙΤΣ (2010/11)
Όταν το καλοκαίρι του 2009 ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε στο ρόστερ του τον Μιλένκο Τέπιτς όλοι πίστεψαν πως θα προσφέρει πολλά στο παρόν και στο μέλλον, αφού τότε ο Σέρβος γκαρντ/φόργουορντ αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης.
Όμως τελικά ο Τέπιτς για πολλούς και διάφορους λόγους δεν πραγματοποίησε ποτέ την καριέρα που όλοι περίμεναν για εκείνον, αφού δεν βρήκε χώρο και χρόνο στο rotation του “τριφυλλιού” και όποτε πήρε την ευκαιρία δεν την… “άρπαξε από τα μαλλιά”.
Πάντως ο νεαρός τότε Σέρβος κατάφερε να παραμείνει την διετία (2010-11) στο ΟΑΚΑ και να πανηγυρίσει πολλούς τίτλους με τον Παναθηναϊκό (2 Πρωταθλήματα 2010, 2011) αλλά και την πρώτη και μοναδική Ευρωλίγκα της καριέρας του στην Βαρκελώνη το 2011 όπου ήταν και η τελευταία μέχρι σήμερα του συλλόγου.
ΑΛΕΞ ΜΑΡΙΤΣ (2011/12)
Στην περίπτωση του Άλεξ Μάριτς να ξεκαθαρίσουμε ότι αν και με σερβική καταγγωγή επέλεξε την Εθνική Αυστραλίας για να αγωνιστεί, καθώς εκεί είχε μεγαλώσει, καθώς η οικογένεια του είχε μεταναστεύσει.
Ο τρίτος, λοιπόν, Σέρβος σέντερ αυτή την εικοσαετία που φόρεσε την πράσινη φανέλα μετά τους Ρέμπρατσα και Τομάσεβιτς ήταν ο Άλεξ Μάριτς χωρίς όμως να έχει την ίδια προσφορά με τους προκατόχους του.
Ο Μάριτς ήρθε το καλοκαίρι του 2010 στο ΟΑΚΑ σε ηλικία 27 ετών έχοντας σπουδαίες περγαμηνές και υπήρξαν πολλές απαιτήσεις στο πρόσωπο του, τις οποίες αρκετές φορές δεν επιβεβαίωσε παρότι είχε ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Όντας μαζί με τους Μπατίστ και Βουγιούκα για μία διετία οι σέντερ του Παναθηναϊκού ο Μάριτς είχε μία διαδρομή στην ελληνική ομάδα με αρκετά “σκαμπανεβάσματα” αλλά συγχρόνως κατέκτησε τίτλους και μάλιστα την Ευρωλίγκα του 2011 στο Final Four της Βαρκελώνης, ένα πρωτάθλημα την ίδια σεζόν, ένα Κύπελλο στην τελευταία του χρονιά (2012), ενώ συμμετείχε και στο τελευταίο χρονικά Final Four των πρασίνων στην Κωνσταντινούπολη!
ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΡΑΝΤΟΥΛΙΤΣΑ (2015/16)
Ο τελευταίος Σέρβος που αγωνίστηκε με το τριφύλλι στο στήθος αυτές τις δυο δεκαετίες ήταν ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος ήρθε ως το νέο αστέρι της ομάδας το καλοκαίρι του 2015 μετά την πρόσληψη στον πάγκο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, αλλά τελικά η παρουσία του κράτησε μόλις ένα χρόνο και μάλιστα έληξε άδοξα.
Ο Ραντούλιτσα είχε πραγματοποιήσει ένα τρομερό Μουντομπάσκετ το καλοκαίρι του 2014 με την Σερβία του κόουτς Τζόρτζεβιτς και μετά από ένα χρόνο ήρθε στο ΟΑΚΑ ως ο βασικός σέντερ του Παναθηναϊκού μαζί με τον Τζέιμς Γκιστ, αλλά τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας και η… αδυναμία του στην άμυνα του κόστισαν χώρο και χρόνο στο rotation, ενώ μετά την απομάκρυνση του Σάλε από τον πράσινο πάγκο τέθηκε ουσιαστικά εκτός ομάδας.
Στην μία χρονιά που έμεινε στον Παναθηναϊκό ο Σέρβος γίγαντας πραγματοποίησε κάποιες καλές επιθετικά εμφανίσεις, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ελλάδας το 2016.
ΣΑΣΑ ΠΑΒΛΟΒΙΤΣ (2015/16)
Την ίδια χρονιά που ανέλαβε τις προπονητικές τύχες του Παναθηναϊκού ο Σάσα Τζόρτζεβιτς και αποκτήθηκε και ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, η διοίκηση του “τριφυλλιού” προχώρησε σε μία ακόμα μεταγραφική επένδυση με τον έμπειρο Σέρβο NBAερ Σάσα Πάβλοβιτς.
Η απόκτηση του προκάλεσε ενθουσιασμό στον κόσμο της ομάδας, αφού ήρθε απευθείας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όλοι περίμεναν να ξεχωρίσει και να ηγηθεί δίπλα σε παίκτες όπως οι Διαμαντίδης (τελευταία του σεζόν), Καλάθης, Γκιστ και Ραντούλιτσα.
Τελικά όμως ο ενθουσιασμός για την συγκεκριμένη προσθήκη έμεινε στα… χαρτιά αφού ο Πάβλοβιτς ποτέ δεν κατάφερε να ξεχωρίσει πραγματικά με την φανέλα του Παναθηναϊκού και επίσης τέθηκε εκτός rotation όσο περνούσε η σεζόν και τελικά η παρουσία του κράτησε μόλις μία σεζόν (2015-16) και συνδυάστηκε μονάχα με την κατάκτηση του Κυπέλλου.
ΌΓΚΝΙΕΝ ΚΟΥΖΜΙΤΣ (2015/16)
Η σεζόν 2015/16 είχε… σερβική παροικία στο ΟΑΚΑ, καθώς στο ρόστερ για μία χρονιά βρέθηκε και ο πρωταθλητής του ΝΒΑ το 2015 με τους Ουόριορς, Όγκνιεν Κούζμιτς.
Ο σέντερ έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην Ευρωλίγκα και σε 25 συμμετοχές μέτρησε 5,1 πόντους και 4,1 ριμπάουντ, όντας πίσω από τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα και τον Τζέιμς Γκιστ στην θέση ”5”.
Με το ”τριφύλλι” κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας του 2016 και μετά το φινάλε της σεζόν αποχώρησε για τον Ερυθρό Αστέρα και ύστερα την Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης το 2018, όντας ένας από τους λίγους παίκτες που μπορούν να πουν πως έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και στην Ευρωλίγκα.
ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ (2020-)
Ο Νεμάνια Νέντοβιτς έγινε ο πρώτος Σέρβος παίκτης του Παναθηναϊκού μετά το 2016 και φαίνεται πως μιλάμε για έναν αθλητή, που θα μείνει για χρόνια στις μνήμες των φιλάθλων της ομάδας.
Ο 30χρονος γκαρντ ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2020 και έκτοτε αποτελεί βασικό γρανάζι του ”τριφυλλιού”. Τα προβλήματα τραυματισμών δεν του επέτρεψαν να φτάσει στο σημείο, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να φτάσει βάσει ταλέντου.
Παρόλα αυτά, ο Νέντοβιτς είναι ο παίκτης, που πιθανότητα έχει την μεγαλύτερη ποιότητα στην φετινή ομάδα. Έχει καταφέρει να δώσει πολλά στον Δημήτρη Πρίφτη, ακόμα και νίκες, όπως αυτή στο ΣΕΦ κόντρα στον Ολυμπιακό, για την Stoiximan Basket League.
Με 10,8 πόντους σε 13 ματς και κάτι λιγότερο από 20′, ο ”Νέντο” δεν είναι απλά ”ένας ακόμα Σέρβο” για τον Παναθηναϊκό. Είναι ο πλέον αγαπημένος της εξέδρας και ξεσηκώνει το ΟΑΚΑ, όχι μόνο με την παρουσία του, αλλά -κυρίως- με τα καλάθια του!
ΣΤΕΦΑΝ ΓΙΟΒΙΤΣ (2022-)
Ο Στέφαν Γιόβιτς είναι το νέο μέλος της ”σερβικής σχολής”. Ο Παναθηναϊκός τον έκανε δικό του την πρώτη εβδομάδα του 2022 και ψάχνει μέσω του 31χρονου να βρει αγωνιστικές λύσεις μέσω της θέσης του πλέι μέικερ.
Δεν χρειάζονται συστάσεις για τον Γιόβιτς. Αν και δεν έχει αγωνιστεί από το καλοκαίρι και έπειτα, καθώς τραυματίστηκε σοβαρά με την Εθνική Σερβίας στο Προολυμπιακό τουρνουά, είναι μία ποιοτική λύση για την γραμμή γκαρντ του ”τριφυλλιού..
Μάλιστα, το τελευταίο του ματς ήταν κόντρα στην νέα ομάδα του στις 21/1/21 (94-78 στο ΟΑΚΑ με 9 πόντους-8 ασίστ), ενώ στην Ευρωλίγκα έχει 123 συμμετοχές με 6,6 πόντους-4,6 ασίστ με Ερυθρό Αστέρα, Μπάγερν Μονάχου και Χίμκι.
Ο Γιόβιτς κρατάει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ ασίστ σε ένα ματς στην διοργάνωση. Στις 12/11/15, φορώντας την φανέλα του Ερυθρού Αστέρα τότε, μοίρασε 19 τελικές πάσες κατά της Μπάγερν στο Μόναχο, δείγμα της μεγάλης κλάσης του στον συγκεκριμένο τομέα.
Μένει να δούμε πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο που πήρε μαζί του Πανσθηναϊκός. Το ταλέντο και οι ικανότητες, πάντως, δεν αμφισβητούνται.
πηγή: eurohoops.net
Comments