0

Τα κρούσματα πληθαίνουν, οι αναβολές είναι αναπόφευκτες και η Ευρωλίγκα καλείται να πάρει αποφάσεις στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας στην Ευρωλίγκα. Οι ομάδες που έχουν «χτυπηθεί» από τον κορωνοϊό αυξάνονται, οι αναβολές και για την 19η αγωνιστική μοιάζουν αναπόφευκτες και το καλεντάρι είναι τόσο φορτωμένο που προκαλεί «ασφυξία».

Στην εξ αποστάσεως συνάντηση των εκπροσώπων των ομάδων αναμένεται να συζητηθεί ακόμη και το σενάριο προσωρινής παύσης της διοργάνωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η διεξαγωγή αγώνων προκαλεί περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον.

Είναι δεδομένο πως το πρωτόκολλο της Ευρωλίγκας για τον κορωνοϊό θα αναθεωρηθεί, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα πλέον είναι διαφορετικά. Αναμένεται να συζητηθεί να περιοριστεί ο χρόνος της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς παίκτες (όπως έχει συμβεί ήδη στο ΝΒΑ) από τις 14 σε 5-6 μέρες. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, μπορεί να συναντήσει ως εμπόδιο τις κυβερνητικές αποφάσεις σε κάποιες χώρες, όπου παραμένει το πλαφόν των 10-14 ημερών και στις οποίες δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν ορισμένοι που νόσησαν αλλά βγήκαν από την απομόνωση.

Παράλληλα, ίσως διαφοροποιηθεί και το όριο των οκτώ διαθέσιμων παικτών για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα και τη μη αναβολή του, καθώς εφόσον γίνονται κανονικά αγώνες και ομάδες παρατάσσονται με εφήβους αλλοιώνεται η βαθμολογία και ο ανταγωνισμός σε όλη τη διοργάνωση.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, πάντως, έχει να κάνει με την έλλειψη ημερομηνιών. Ήδη έξι ματς έχουν αναβληθεί (ένα από την 17η και πέντε από την 18η αγωνιστική), ενώ με τα υπάρχοντα κρούσματα είναι εξαιρετικά πιθανό να αναβληθούν άλλα πέντε παιχνίδια για την 19η αγωνιστική (Άλμπα-Παναθηναϊκός, Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ-Μπαρτσελόνα, Βιλερμπάν-Μονακό και Εφές-Μπάγερν). Το πρόγραμμα της Ευρωλίγκας δεν προβλέπει καμία διακοπή πλην της εβδομάδας 14-20 Φεβρουαρίου, που έχει μείνει κενή λόγω της διεξαγωγής των Final 4 και Final 8 Κυπέλλων σε διάφορες χώρες. Η κανονική περίοδος συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι τις 7-8 Απριλίου (με ακόμη τρεις διαβολοβδομάδες) και τα playoffs έχουν προγραμματιστεί 19 Απριλίου με 4 Μαΐου. Μεγαλύτερο πρόβλημα στο καλεντάρι δημιουργούν οι μαζικές αναβολές και στα εθνικά πρωταθλήματα. Για παράδειγμα η δική μας Stoiximan Basket League ήδη ανέβαλε 12η και 13η αγωνιστική, ενώ στην ACB για τη 16η αγωνιστική θα διεξαχθεί μόνο ένα ματς λόγω των πολλών κρουσμάτων.

Μεγάλα περιθώρια να παραταθεί η σεζόν δεν υπάρχουν, καθώς εκτός των άλλων υπάρχουν προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένο το Ευρωμπάσκετ και οι παίκτες θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκουραστούν.

Με το ισχύον πρωτόκολλο προβλέπεται ότι μπορεί να υπάρξουν αναβολές αγώνων λόγω κρουσμάτων αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ διαθέσιμοι παίκτες, αλλά κανένας αγώνας δεν μπορεί να αναβληθεί πάνω από τρεις φορές και όσες ομάδες ξεπερνούν το όριο και δεν βρίσκουν διαθέσιμη ημερομηνία, θα χάνουν το ματς με 20-0 με δική τους υπαιτιότητα. Επίσης, προβλέπεται ήττα με 20-0 για τις ομάδες που δεν θα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο πρώτο παράπτωμα και αποβολή τους από τη διοργάνωση στο επόμενο.

Σημειώνεται πως κανένας αναβληθείς αγώνας δεν θα μπορεί να διεξαχθεί μετά τις 14 Απριλίου (τέλος κανονικής περιόδου). Μάλιστα, προβλέπεται και δυνατότητα διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερη έδρα, εφόσον παραστεί ανάγκη λόγω της πανδημίας.

Τέλος, στην ακραία περίπτωση διακοπής της σεζόν, η βαθμολογία που υπάρχει τη στιγμή της διακοπής μπορεί να θεωρηθεί τελική τόσο για την ολοκλήρωση της περιόδου, όσο και για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αν είναι απαραίτητο, οι ομάδες θα δώσουν τα εναπομείναντα/αναβληθέντα παιχνίδια για να υπάρχει ισορροπία στον αριθμό αγώνων που έχει δώσει κάθε ομάδα.

Αξίζει να κρατήσει τον Μαουρίσιο στα 34 του;;;

Previous article

Το βάρος στην κυκλοφορία της μπάλας ενόψει Άρη

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.