0

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με το 4-3-3 ως βασικό σύστημα έχει αλλάξει άρδην και τα αποτελέσματα είναι εμφανή

Το τριφύλλι κατά την περίοδο της προετοιμασίας δούλεψε κυρίως το 4-2-3-1 και με αυτό ξεκίνησε και τη σεζόν. Φυσικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε στο μυαλό και το 4-3-3 και ουκ ολίγες φορές έδειξε τα… θέλω του στους ποδοσφαιριστές και πάνω στη συγκεκριμένη διάταξη.

Αποτελεί γεγονός ότι με αυτό το σύστημα το τριφύλλι και ειδικά στα παιχνίδια της Λεωφόρου απέδιδε πολύ καλά. Ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός το σύστημα αυτό δεν απέδιδε. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να δημιουργήσει φάσεις, ενώ ήταν και πολύ ευάλωτος στα μετόπισθεν. Εκεί ήταν που ο προπονητής του τριφυλλιού αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα που έπαιζε η ομάδα. Συγκεκριμένα, τελευταίο παιχνίδι όπου οι πράσινοι κατέβηκαν με 4-2-3-1 ήταν το 1-3 με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Αρχής γενομένης από το ματς με την Λαμία οι πράσινοι άρχισαν να παίζουν με 3 χαφ και σύστημα 4-3-3. Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα είναι πλέον εμφανή. Για την ακρίβεια τα νούμερα μιλούν πλέον από μόνα τους. Ο Παναθηναϊκός σε επτά παιχνίδια που έχει αγωνιστεί με το… νέο σύστημα μετράει πέντε νίκες, μία ήττα ενώ ένα ματς έχει λήξει ισοπαλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ματς που ηττήθηκε ήταν αυτό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (1-0), όπου η εικόνα της ομάδας ήταν πάρα πολύ καλή.

Παράλληλα, με το σύστημα αυτό έχει… θωρακίσει αρκετά την άμυνα του. Σε επτά ματς έχει δεχτεί μόλις τρία τέρματα, ενώ μόλις ένα από αυτά του έχει στερήσει βαθμούς. Την ίδια στιγμή στα αμέσως προηγούμενα επτά παιχνίδια η ομάδα είχε δεχτεί συνολικά επτά (!) τέρματα. Πάνω από τα διπλάσια δηλαδή.

Τα αμέσως προηγούμενα επτά ματς με 4-2-3-1
Παναθηναϊκός – Βόλος 5-1
Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 0-0
Παναθηναϊκός – Ιωνικός 4-1
Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός 2-1
Ατρόμητος – Παναθηναϊκός 0-1
ΟΦΗ – Παναθηναϊκός 0-0
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-3¨

Τα τελευταία επτά ματς με 4-3-3:
Λαμία- Παναθηναϊκός 1-3
Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός 2-0
Παναθηναϊκός – Βόλος 2-1
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-0
Παναθηναϊκός – Ατρόμητος 2-0
Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Βόλος – Παναθηναϊκός 0-0

Επιπρόσθετα, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν δέχεται γκολ, αλλά δεν επιτρέπει και στους αντιπάλους του να κάνουν τελικές προσπάθειες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του εκτός έδρας ματς με τον Βόλο στον επαναληπτικό του Κυπέλλου, όπου οι γηπεδούχοι δεν απείλησαν ούτε μία φορά την εστία του Διούδη (0 τελικές προσπάθειες).

Άξια αναφοράς είναι και η συνοχή που δείχνει η ομάδα στην μεσαία της γραμμή. Ο Πέρεθ έχει… κουμπώσει πολύ καλά μαζί με τους Μαουρίσιο και Βιγιαφάνιες, γεγονός που βοηθάει τον Παναθηναϊκό τόσο στην επιθετική ανάπτυξη όσο και στο αμυντικό transition. Ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων αγώνων έχουμε δει τον Λούκας Βιγιαφάνιες να γυρίζει και να καλύπτει. Παράλληλα, από τα πόδια του περνάει και η επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.

Επιπρόσθετα, με το 4-3-3 και τα εξτρέμ της ομάδας μπαίνουν περισσότερο στο παιχνίδι και το σημαντικότερο: πατούν παραπάνω την αντίπαλη περιοχή. Τόσο ο Αϊτόρ όσο και ο Παλάσιος που παίρνουν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στις θέσεις αυτές στα τελευταία ματς, παρουσιάζουν υψηλά στάνταρ απόδοσης.

Το κυριαρχικό λοιπόν ποδόσφαιρο που παίζει πλέον ο Παναθηναϊκός οφείλεται κατά πολύ στην αλλαγή συστήματος. Η ισορροπία μεταξύ των γραμμών είναι πλέον εμφανής και το τριφύλλι με αυτό το σύστημα έχει αλλάξει άρδην.

Στο… περίμενε ο Ζαγαρίτης για Ολυμπιακό

Previous article

Φεύγουν τρεις που δεν λογαριάζονται αλλά όλα δείχνουν και αποχώρηση για Μπουζούκη και Χατζηγιοβάνη

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.