0

Τα πολλαπλά κέρδη από το φρεσκάρισμα των τελευταίων ματς σε επίπεδο ομάδας και προσώπων.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για έναν προπονητή είναι η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού. Το περίφημο πλέον ροτέισον. Για πολλούς λόγους.

Πρώτον διότι αποτελεί πάντοτε ερωτηματικό η διατάραξη της χημείας και της πεπατημένης, δεύτερον γιατί δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων πως θα εμφανιστούν στο χορτάρι παίκτες που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής και κατ’ επέκταση αγωνιστικό ρυθμό.

Και τρίτον, επειδή πρώτα και πάνω απ’ όλα σημασία έχει το αποτέλεσμα. Κι αν δεν είναι το προσδοκώμενο τότε όποια διαχείριση κι αν γίνει, δεν θέλει και πολύ για να γυρίσει μπούμερανγκ.

Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού το ροτέισον που έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα ματς με τη Λαμία και τον Παναιτωλικό εμπεριείχε σαφώς ρίσκο, αλλά επί της ουσίας αποδείχθηκε ευεργετικό.

Αφενός μεν εξαιτίας του γεγονότος ότι η ομάδα κατάφερε επιτέλους να κάνει το «δύο στα δύο» στο πρωτάθλημα, αφετέρου δε λόγω της θετικής αντίδρασης και απόδοσης των παικτών που τους δόθηκε η δυνατότητα να βγουν από την αφάνεια στην επιφάνεια.

Σε ομαδικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία των αποδυτηρίων το ότι δεν είδαμε μούτρα, γκρίνιες και παρεμφερή φαινόμενα που δυστυχώς από δαύτα έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια.

Αντιθέτως είδαμε παίκτες που αν και παραγκωνισμένοι έδειξαν ότι δεν τα έχουν φορτώσει στον κόκορα, αλλά προσπαθούν με πείσμα και με… πράξεις να κερδίσουν περισσότερο χρόνο και χώρο στην ιεράρχηση του προπονητή.

Η δουλειά τους αυτή είναι βέβαια, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι, αλλά επειδή έχουμε δει στο παρελθόν πολλάκις τέτοιους είδους ανεπίτρεπτα φαινόμενα, ακόμα και τα αυτονόητα πρέπει να επισημαίνονται.

Είναι επίσης σαφές ότι η ανταπόκριση των πράσινων στις άμεσες υποχρεώσεις τους σε πρωτάθλημα και κύπελλο έπαιξε σαφέστατο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το έμψυχο υλικό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στα δύο τελευταία ματς.

Επί της ουσίας ο Σέρβος προπονητής πήρε το ρίσκο να ανακατέψει την τράπουλα, να ανοίξει το ροτέισον και να διατηρήσει φρέσκους παίκτες όπως ο Πέρεθ, αλλά και οι Χαζηγιοβάνης, Παλάσιος και Βιτάλ. Εκ του αποτελέσματος το φρεσκάρισμα του βγήκε σε απόλυτο βαθμό.

Και τα κέρδη είναι πολλαπλά, λίγες μόλις ώρες πριν από το (πρώτο) ματς με τον Βόλο στη Λεωφόρο για τη φάση των «16» του κυπέλλου που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος θεσμός αποτελεί βασικό στόχο του Παναθηναϊκού.

Πρώτο κέρδος σε επίπεδο προσώπων είναι ο Λούκας Βιγιαφάνιες. Μέχρι το εκτός έδρας ματς με τη Λαμία ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός βολόδερνε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

Και έδινε την εντύπωση ότι αποτελεί ξένο σώμα, από τη στιγμή που κουβαλούσε στις πλάτες του μία κάκιστη χρονιά (την περσινή) και ένα θερμό επεισόδιο με τον Χαρζηγιοβάνη το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Γιοβάνοβιτς βέβαια τον πίστευε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, κάνοντας μάλιστα εισήγηση να μην αποκτηθεί παίκτης στη θέση του ως βασικός, εξ ου και η επιλογή του Λούντκβιστ με τη μορφή δανεισμού.

Με τη Λαμία ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου, με τον Παναιτωλικό μεταξύ των κορυφαίων και πλέον ο Σέρβος έχει μία ακόμη ποιοτική επιλογή ενδεκάδας στη διάθεσή του.

Δεύτερο κέρδος των δύο αυτών αγώνων ήταν ο Φεντερίκο Μακέντα. Τρία γκολ σε δύο ματς αλλά και μία ασίστ, δεν το λες και μικρό επίτευγμα, ειδικά από τη στιγμή που συνδυάστηκαν με νικηφόρα αποτελέσματα και σε μία χρονική στιγμή που ο Ιταλός βρισκόταν στα αζήτητα.

Κι όλα αυτά σε μία χρονική στιγμή με πολλά προβλήματα στη θέση «9» από τη στιγμή που είναι τραυματίες ο Καρλίτος και ο Ιωαννίδης.

Το τρίτο κέδρος είναι ο Μαουρίσιο. Η επιρροή του Βραζιλιάνου στο «δύο στα δύο» του Παναθηναϊκού υπήρξε αδιαμφισβήτητη, με κερδισμένο πέναλτι, με γκολ και με ασίστ στο ενεργητικό του αν και εσωτερικός μέσος.

Πάνω που είχε μείνει πίσω στην ιεράρχηση των κεντρικών χαφ φώναξε «παρών» την κατάλληλη στιγμή και έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει μία επιπλέον πολύτιμη μονάδα, με την εμπειρία και την προσωπικότητά του, όποτε το απαιτήσουν οι περιστάσεις.

Εξτρα κέρδος όμως είναι και ο Αϊτόρ, που είχε θετική παρουσία όσο αγωνίστηκε στο Πανθεσσαλικό ενώ κέρδισε το πέναλτι στη Λεωφόρο και θα μπορούσε να ήταν και ο Λούντκβιστ με δεδομένη την παρουσία του κόντρα στη Λαμία, αλλά ήταν άτυχος με τον τραυματισμό του.

Ασχετο με το «δύο στα δύο», αλλά σαφώς ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός της επιστροφής του Μπαρτ Σένκεφελντ που από το ματς με τον Βόλο υπολογίζεται στο ενεργό ρόστερ.

Με την ευχή να παραμείνει υγιής.

Στον Λιονέλ Μέσι η “Χρυσή Μπάλα” για 7η φορά!

Previous article

Ελεύθερος κορυφαίος σέντερ – Το “θηρίο” που έπαιξε δυνατά για τον Παναθηναϊκό – Σούπερ περίπτωση!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.