0

Δύο ημίχρονα ενδεικτικά του τι κάνει λάθος και τι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να σηκώσει κεφάλι για τα καλά.

Ξεκινάς με 45 λεπτά που σε στέλνουν στο φαρμακείο για χάπια πίεσης. Δεν μπορεί μια ομάδα να είναι τόσο νωχελική, τόσο άνευρη, τόσο άνιωθη. Ειδικά μετά από 15 μέρες προετοιμασίας για το ματς κόντρα στη Λαμία. Με ενδεκάδα χωρίς κάποιον παίκτη που έλειπε σε διεθνείς υποχρεώσεις. Όλα τα λάθη που κάνει ο Παναθηναϊκός φέτος, να «καθρεφτίζονται» σε αυτό το πρώτο ημίχρονο.

Κι εκεί που όλα μοιάζουν να… μαυρίζουν μπροστά σου, βλέπεις τουλάχιστον αντίδραση. Νεύρο. Αντιλαμβάνεσαι πως μιλάμε για ανθρώπους που έχουν εγωισμό τουλάχιστον. Όχι, μην το κάνουμε… λύσσα, δεν «έκρυψε» την μπάλα ο Παναθηναϊκός του δευτέρου μέρους. Απλά προσπάθησε. Το κυνήγησε. Το ήθελε. Με νευρικότητα και με λάθη, αλλά το ήθελε. Γι’ αυτό και επιβραβεύτηκε απ’ τη μοίρα νικώντας πανάξια. Για πρώτη φορά εκτός έδρας.

Θα ήταν ντροπιαστικό για την ομάδα να μην κατορθώσει να επικρατήσει κόντρα στη Λαμία σε ουδέτερο γήπεδο, με την αντίπαλο να έχει απουσίες κι εσύ να δουλεύεις τακτικά και πνευματικά 15 μέρες για ένα ματς όπως αυτό που ξέρεις πως δεν έχει κανένα περιθώριο απώλειας.

Απ’ τη μία ήταν η εικόνα του πρώτου μέρους, που πρέπει να διαγραφεί απ’ την ομάδα. Να απαγορευτεί με ποινή διακοπής συμβολαίου σε όλους. Απ’ την άλλη, κατάλαβαν οι πάντες πως πρέπει να αντιδρούν ακόμη κι όταν κάτι «στραβώνει» στο γήπεδο. Ακόμη κι όταν δεν έχουν χώρους να απειλήσουν, ή δεν τους βγαίνουν όλες οι φάσεις. Ευκολότερα θα είχε νικήσει ο Παναθηναϊκός αν ο Βιτάλ δεν καθυστερούσε την κόντρα. Αν ο Παλάσιος σκόραρε στο καλό σουτ που είχε εντός περιοχής. Αν ο Χουάνκαρ δεν έκανε ένα βήμα παραπάνω.

Με αν δε γίνεται δουλειά το ξέρουμε. Αλλά η αντίδραση που έδειξε ο Παναθηναϊκός, είναι πως δεν το έβαλε κάτω σε αυτές ακριβώς τις στιγμές. Δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια όπως έκανε σε όλα τα υπόλοιπα εκτός έδρας ματς. Κυνήγησε την τύχη του, ακόμη και αν αισθανόταν πως δεν τον… συμπαθεί ούτε τώρα. Γι’ αυτό κι επιβραβεύτηκε.

Πολλές φορές έχουμε τονίσει πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει τις προσωπικότητες που χρειάζεται για το επίπεδό του. Δεν έχει και τις ποιοτικές λύσεις που χρειάζονται για το μέγεθός του. Αυτό που πρέπει να έχει τουλάχιστον. Παραμένει η άποψη αυτή, αλλά δε σημαίνει πως κόντρα στη Λαμία ή στα Γιάννινα ή στην Τρίπολη, δεν μπορεί αυτή η ομάδα να νικά. Με τον τρόπο που το έκανε στο Πανθεσσαλικό.

Ακόμη περισσότερο σε ένα παιχνίδι που σου στράβωσε σημαντικά και με την περίπτωση του Καρλίτος. Ο καλύτερος μέχρι τώρα παίκτης σου, ο πρώτος σκόρερ, βγαίνει εκτός. Βρήκες όμως νέους πρωταγωνιστές κι αυτό ίσως να είναι μεγαλύτερο κέρδος κι απ’ την ίδια τη νίκη.

 

Ποδοσφαιρικά ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει πολύ καλύτερους παίκτες. Μακάρι όμως, να έχει την τύχη οι επόμενες κινήσεις του να είναι στο επίπεδο νοοτροπίας του Μαουρίσιο. Άλλους 5 παίκτες σε αυτό το πνευματικό επίπεδο να είχε το Τριφύλλι, θα ήταν μια χαρά!

Πέρα απ’ τον Βραζιλιάνο, ήταν κι ο Βιγιαφάνιες. Επειδή έχει ακούσει το περισσότερο κράξιμο, δε σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάμε την αξία του. Απίστευτο πάθος σε σημείο που ήταν ο βασικός μοχλός για να ωθήσει και τους υπόλοιπους προς το σωστό σημείο.

Σαφώς και κανείς δεν ξεχνά και τον Λούντκβιστ. Η πρώτη του εμφάνιση που μας έκανε να καταλάβουμε γιατί τον ήθελε ο Γιοβάνοβιτς. Δεν είναι μόνο το γκολ του που ξεκάθαρα παίζει τεράστιο ρόλο. Είναι η συνολική του παρουσία. Το γεγονός πως έδειχνε ο μόνος ικανός να κινηθεί ανάμεσα στις γραμμές της Λαμίας, αυτούς τους ελάχιστους χώρους που υπήρχαν τέλος πάντων, με τον τρόπο που αγωνίστηκε η ομάδα της Φθιώτιδας.

Νίκη κάτι περισσότερο από ανάσα. Επειδή ήρθε και σε μια αγωνιστική απρόσμενων απωλειών για ΠΑΟΚ-Άρη. Ήρθε σε μια περίοδο που το πρόγραμμά σου είναι στρωτό για εξαιρετικές βαθμολογικές επιδόσεις. Το ματς που πήρες στη Λαμία, έρχεται Παναιτωλικός εντός μετά. Ακολουθεί το ντέρμπι με την ΑΕΚ που φυσικά είναι δύσκολα κι εν συνεχεία Ατρόμητος εντός, Απόλλων Σμύρνης εκτός, ΠΑΣ Γιάννινα και Άρης εντός, Βόλος εκτός.

Επτά ματς εκ των οποίων τουλάχιστον τα έξι ο Παναθηναϊκός μπορεί και πρέπει να πάρει. Αλλάζοντας ολοκληρωτικά την τύχη του και σε συνδυασμό με την κατάσταση και τις συνθήκες που επικρατούν στους αντιπάλους, ίσως να αποκτήσει πλέον και τη δυναμική που χρειάζεται για να φτάσει χωρίς μεγάλο άγχος στα πλέι οφ!

Το πάμε μακριά, αλλά τα πράγματα ποδοσφαιρικά δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. Είδε ο Παναθηναϊκός πως μπορεί και τσάμπα ταλαιπωρεί τον εαυτό του. Σε συνδυασμό φυσικά και με τις μεταγραφές που πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο στο επίπεδο που πρέπει για Παναθηναϊκό, ο δρόμος είναι… στρωμένος για ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να έρθει η ώρα του ντέρμπι με τον αιώνιο στη Λεωφόρο. Ακριβώς στην περίοδο που θα έχει χάσει τους Αφρικανούς διεθνείς του λόγω του Κυπέλλου Εθνών στην συγκεκριμένη ήπειρο.

Υ.Γ. Η νίκη της ομάδας μπάσκετ ήταν επιστέγασμα του τι είναι αυτό το κλαμπ. Μόνο ο Παναθηναϊκός μπορεί να τα κάνει αυτά. Το πιο βασικό είναι το γεγονός πως οι Πράσινοι έπεισαν τον εαυτό τους. Έπεισαν τον κόσμο τους πως δεν είναι… για πέταμα. Κέρδισαν πολλά περισσότερα από χρόνο. Μπράβο σε όλους, τεράστια νίκη από κάθε άποψη!

Η νοοτροπία Μαουρίσιο που επιβάλλεται να διδάσκεται

Previous article

Ρότσα: «Ο Παναθηναϊκός είναι από τους μεγαλύτερος συλλόγους στην Ευρώπη»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.