0

Από το βράδυ της Τετάρτης ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην μπασκετική Ευρώπη είναι ο Ντάριλ Μέικον. Και όχι άδικα.

Το κοντέρ έγραψε 34 πόντους, 9/12 τρίποντα, 38 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης και απόλυτη αποθέωση από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας παίκτης; Μια μοναδική βραδιά, που λίγο έλειψε να ήταν και ιστορική, μιας και ο εκρηκτικός γκαρντ «απείλησε» το απόλυτο ρεκόρ εύστοχων τριπόντων στην Euroleague (10).

Για αρκετούς η εμφάνιση αυτή αποτέλεσε έκπληξη. Για όσους τον ξέρουν όμως ήταν κάτι αναμενόμενο. Όπως για τον Δημήτρη Μενουδάκο, που συνεργάστηκε μαζί του στην ΑΕΚ τη σεζόν 2020-21 και ήταν από εκείνους που φρόντισαν να τον βάλουν στο κλίμα της νέας του ομάδας, αλλά και του διαφορετικού στυλ μπάσκετ που θα συναντούσε.

Ο έμπειρος κόουτς ανέλυσε την εικόνα του Μέικον  εξηγώντας τι στοιχεία έχει βελτιώσει, πώς προσεγγίζει κάθε παιχνίδι και κάθε προπόνηση, αλλά και τι είναι αυτό που τον κάνει σημαντικό για την ομάδα του. Παράλληλα, στάθηκε στην πνευματική προσέγγιση του παιχνιδιού από τον Αμερικανό και εξήγησε ποιο είναι το ταβάνι του, αγωνιστικά.

Απέναντι στην Εφές σταμάτησε στους 34 πόντους με 9 τρίποντα, αλλά όπως είπε ο Έλληνας κόουτς «δεν ήταν έκπληξη η εμφάνισή του με την Εφές. Και πέρυσι υπήρχαν παιχνίδια που ήταν ασταμάτητος. Υπήρχαν παιχνίδια που σε 10 λεπτά έβαζε 15 πόντους συνεχόμενους χωρίς να το καταλάβεις. Απλά το έκανε για πιο μεγάλο διάστημα στο παιχνίδι με την Εφές».

Ο Μενουδάκος ήταν από τους πρώτους που δούλεψαν με τον Αμερικανό κατά την άφιξή του στη χώρα μας, για λογαριασμό της ΑΕΚ. Έτσι, τον γνωρίζει και σαν παίκτη, αλλά και σαν προσωπικότητα.

«Είναι ένα πολύ καλό παιδί, πολύ ταπεινός, διψασμένος για διάκριση στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο προσόν του είναι πως έχει αντιληφθεί από πολύ νωρίς πως η πάστα του είναι για Ευρώπη. Δεν έχει τη φιλοδοξία του ΝΒΑ. Ήρθε από την αρχή και ο λόγος που ήρθε από την Γαλατασαράι ήταν πως ένιωθε ότι δεν εξελισσόταν σαν παίκτης. Ήθελε να μάθει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να εξελιχθεί. Οπότε, για εμάς ήταν εύκολη η προσαρμογή του. Τον περιμέναμε πολύ καιρό. Ψάχναμε γκαρντ από τότε που έφυγε ο Ράις, μετά το Final 8 και δεν παίρναμε. Περιμέναμε αυτόν την κατάλληλη στιγμή», εξήγησε ο Έλληνας προπονητής, ενώ συνέχισε σχετικά με το πώς προσέγγιζε την κατάσταση στην ομάδα.

«Δίψαγε να μάθει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και λεπτομέρειες. Μου έκανε τρομερή εντύπωση που έφτασε στην ομάδα την Πέμπτη και το Σάββατο έπαιξε με το Περιστέρι και ήταν πολύ καλός με πολύ καλές αποφάσεις κια με μερικά βίντεο που του δείξαμε όσον αφορά την τακτική. Τα αφομοίωσε όλα γρήγορα. Ήταν κομμάτι της ομάδας, δίψαγε να μάθει και πέραν του γεγονότος ότι απορροφούσε κάθε κομμάτι τακτικής αμέσως, χωρίς να κάνει δεύτερη φορά το ίδιο λάθος, έκανε πολύ προπόνηση. Ατομική, με τους βοηθούς, στα ρεπό ερχόταν γήπεδο πάντα. Αυτός είναι ο Ντάριλ. Ένα παιδί διψασμένο να πετύχει στην Ευρώπη».

Ο Ντάριλ Μέικον δεν είναι μια τυπική φιγούρα Αμερικανού παίκτη. Δεν είναι ο παίκτης που σκέφτεται το τώρα, αλλά κοιτάζει και πιο μακριά. Κάτι που είχε εντυπωσιάσει άπαντες στην ΑΕΚ.

Χαρακτηριστική είναι μια ιστορία που διηγείται ο Μενουδάκος από τις πρώτες μέρες συνεργασίας τους στην ΑΕΚ. «Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση στις πρώτες μέρες στην ομάδα, ενώ του είχαμε πει ότι τον κοιτάγαμε από το καλοκαίρι και παρακολουθούσαμε κάθε παιχνίδι του στην Γαλατά, μας ανέλυσε την κατάσταση που επικρατούσε στην ομάδα και άρχιζε το πρόβλημα από την διοίκηση. 

Μου είχε κάνει μια τρομερή ανάλυση για το πρόβλημα που υπήρχε διοικητικά, προπονητικά και αυτό είχε περάσει στην ομάδα. Η ομάδα δεν προχωρούσε και εκείνος ήθελε να αλλάξει περιβάλλον. Για έναν παίκτη που πήγε πρώτη φορά στην Ευρώπη, αυτή η πνευματική προσέγγιση και η κατανόηση της κατάστασης σε ένα τέτοιο σύλλογο, για μένα που έχω δουλέψει με πολλούς Αμερικανούς μου είχε προκαλέσει τρομερή εντύπωση. Αντίστοιχα παιδιά που είναι για μεγαλύτερο διάστημα στην Ευρώπη δεν ξεχώριζαν το ευρώ από το δολάριο. Για τέτοιο επίπεδο προσαρμογής μιλάμε. 

Οπότε, το πρώτο που μου έκανε εντύπωση ήταν ο χαρακτήρας του. Είναι μια προσωπικότητα ολοκληρωμένη. Είναι Ευρωπαίος σε πακέτο Αμερικανού. Καθημερινά δουλέψαμε πολύ και στο βίντεο στο να αφομοιώσει την τακτική. Ζητούσε και ο ίδιος να μάθει λεπτομέρειες, τι έκανε σωστά και τι έκανε λάθος στα παιχνίδια. Και ένα ακόμα που μου έκανε εντύπωση είναι πως μας ευχαριστούσε εγκάρδια τους βοηθούς. Αφού αφομοιώνει τα πάντα σε ευχαριστούσε μέσα από την καρδιά του, ότι αφιέρωσες χρόνο και του εξήγησες. Είναι ολοκληρωμένη και συγκροτημένη προσωπικότητα παίκτη».

Ένα από τα ερωτηματικά της παρουσίας του στην ΑΕΚ ήταν η αντίδρασή του στο αμυντικό κομμάτι. Το ύψος αλλά και το μέγεθός του δημιουργούσαν ενδοιασμούς. Φέτος όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και στα δύο κομμάτια.

«Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι δεν είχαμε και εμείς το χρόνο να τον εντάξουμε στο κομμάτι της άμυνας, να τον πιέσουμε παραπάνω. Η διαφορά στον Παναθηναϊκό είναι, πως ενώ έχει πρόβλημα στο physicality της Ευρωλίγκα, έχει δυναμώσει εμφανώς και έχει πιο πολλή ενέργεια. Πιέζει την μπάλα πιο πολύ, σπαταλάει πολλή ενέργεια στην άμυνα. Καλώς ή κακώς το πρόβλημα δεν είναι τόσο το μέγεθος, όσο το στυλ του κορμιού του. Πρέπει να δυναμώσει», επεσήμανε ο Μενουδάκος, φέρνοντας στο προσκήνιο το παράδειγμα του Σέιν Λάρκιν.

«Ο Λάρκιν είναι κοντός σε ύψος, αλλά μπορεί να κάνει άλλα πράγματα στην άμυνα. Είναι δυνατός ο κορμός του. Ένα ακόμα πράγμα που έχει βελτιώσει είναι ο εκνευρισμός του στο physicality παιχνίδι. Ήταν έτοιμος να αντιδράσει στον διαιτητή, στον αντίπαλο. Έχανε το μυαλό του. Υπήρχαν φάσεις που είχε γκολ-φάουλ και ήταν τρελαμένος από το χτύπημα του αντιπάλου. Φέτος είναι πιο ήρεμος και έχει να κάνει και ο Παναθηναϊκός με αυτό. Έχει πολύ σοβαρό προπονητικό τιμ και το έχει βελτιώσει αυτό. Λίγες φορές έχει μιλήσει στον διαιτητή ή έχει αντιδράσει», ήταν τα λόγια του.

Ο τομέας της προπόνησης είναι πολύ σημαντικός για κάθε ομάδα. Εκεί μπαίνουν οι βάσεις για το παιχνίδι, ώστε να παρουσιαστεί κάθε σύνολο πανέτοιμο. Υπό αυτό το πρίσμα προσέγγιζε και ο άλλοτε παίκτης των Χιτ τις προπονήσεις στην ΑΕΚ.

«Ήταν απόλυτα τυπικός και άψογος επαγγελματίας, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Η προπόνησή του ήταν πάντα στο μέγιστο, στο 100%. Μπήκε στη μέση της σεζόν και μέσα στα παιχνίδια, δεν είχαμε πολλές προπονήσεις και προετοιμασία μαζί για να βγάλει όλη τη ρουτίνα του. Ήταν από τους τελευταίους που έφευγε από το γήπεδο», ανέφερε ο Έλληνας προπονητής, που αποκάλυψε και μερικές αθέατες στιγμές των προπονήσεων του Μέικον.

«Έκανε πάντα έξτρα προπόνηση και έκανε προπόνηση και σε NBA range τρίποντα. Τα μακρινά σουτ που βάζει δεν είναι τυχαία, τα προπονεί. Δεν είναι επιλογές από ανάγκη, είναι σουτ προπόνησης. Ήταν ανταγωνιστικός και ζητούσε πολλές φορές να παίζει ένας εναντίον ενός. Ήθελε να είναι στο γήπεδο», είπε, με τα λόγια του να δείχνουν το πνεύμα νικητή που διέπει τον γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Την ίδια στιγμή ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι και η βελτίωση στο παιχνίδι του. Τόσο από τις πρώτες μέρες του στην Ελλάδα, όσο και κατά την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, ο 25χρονος άσος από το Αρκάνσας έχει κάνει πολλά -και σημαντικά- βήματα προόδου.

«Έχει εξελιχθεί στο κομμάτι της πάσας. Έμαθε ακριβώς τις αμυντικές τοποθετήσεις στην Ευρώπη και τι θα βρει μπροστά του στην Ευρώπη. Έχει καλύτερες αποφάσεις στην πάσα και είναι μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις πρώτες μέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια στάθηκε και στην πνευματική ετοιμότητα του Αμερικανού άσου.

«Έχει βελτιώσει πολύ το κομμάτι της ενέργειας στην άμυνα. Η μεγάλη του βελτίωση είναι στο πνευματικό κομμάτι. Παραμένει ανέκφραστος και χωρίς να εκφράζεται από μια κακή φάση. Αυτό ήταν το μεγάλο μειονέκτημά του, που το βελτίωσε φέτος. Είναι ρομπότ. Η θέση του πόιντ γκαρντ, που τον χρησιμοποιεί ο Παναθηναϊκός, δείχνει πως ανταποκρίνεται και ας μην είναι καθαρός πόιντ γκαρντ. Ο ορισμός του κόμπο γκαρντ!»

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην πλέον κομβική ερώτηση. Πού μπορεί να φτάσει, αγωνιστικά, ο Μέικον; Ποιο είναι το ταβάνι του;

Η απάντηση ήρθε αβίαστα. «Τώρα να πω την αλήθεια, το ταβάνι του σε πρώτη φάση θα είναι η σταθεροποίηση στην Ευρωλίγκα. Μπορεί να πάει και σε ομάδα που αγωνίζεται στα πλέι οφ. Εξαρτάται από αυτόν να είναι υγιής και επειδή είναι συγκροτημένη προσωπικότητα δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το ταβάνι. Παιδιά που δουλεύουν και έχουν το μυαλό στο κεφάλι δεν μπορείς να προβλέψεις το ταβάνι τους. 

Την εκτιμάει την Ευρωλίγκα και σιγά σιγά θα ανέβει και σε μεγαλύτερο επίπεδο. Δεδομένης της έφεσής του στο σκοράρισμα, αυτό κάθε ομάδα το ζητάει. Στο ένας εναντίον ενός ο Μέικον είναι εκπληκτικός γιατί έχει όλες τις επιλογές. Δεν είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσεις».

Αυτός σφυρίζει το Παναθηναϊκός-ΟΦΗ

Previous article

Από 5 ευρώ τα εισιτήρια με ΟΦΗ!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.