0

Γιατί σήκωσε την παντιέρα της επανάστασης στο βόλεϊ ανδρών ο Παναθηναϊκός.

Στις 12 Οκτωβρίου η ΕΣΑΠ έκανε γνωστό ότι ο Παναθηναϊκός θα διαχειριστεί μόνος του τα τηλεοπτικά δικαιώματα βγαίνοντας από την κεντρική διαχείριση και την ΕΡΤ. Κατά σύμπτωση, ακριβώς τρεις μήνες πριν, στις 12 Ιουλίου συγκεκριμένα, από την ΕΣΑΠ γινόταν γνωστό ότι κατά πλειοψηφία, με 5-3, και μειοψηφίσαντες τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και την Κηφισιά, επιλέχθηκε το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος που άρεσε στον Ολυμπιακό και ήταν φανατικός υπέρμαχος ο Παντελής Τορνατώρος.

Ένα σύστημα που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε επισημάνει ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Χωρίς πλέι οφ, μόνο και μόνο επειδή ο Ολυμπιακός έχασε 3 φορές το πρωτάθλημα με αβαντάζ έδρας από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.

Αν πιστεύει κάποιος στα σημάδια, θα έλεγε πως ό,τι αρχίζει ωραία στις 12, τελειώνει με πόνο στις 12. Η Volley League βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης μετά την απόφαση του Παναθηναϊκού και το SDNA έχει συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για να παρουσιάσει μια εξέλιξη, απροσδόκητη για πολλούς, αλλά για τους γνωρίζοντες απόλυτα φυσιολογική.

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ όχι απλά αγνοούνται συστηματικά εδώ και χρόνια από τη Λίγκα αλλά εμπαίζονται κάθε χρόνο. Οι δύο από τις τρεις πιο λαοφιλείς ομάδες του πρωταθλήματος έχουν γίνει έρμαιο αποφάσεων του προεδρείου που αλλάζει συστήματα πρωταθλήματος κατά το δοκούν, προχωρά σε συμφωνίες μονομερείς, έβαλε video challenge όταν κατακρεουργήθηκε για πολλοστή φορά ο Παναθηναϊκός σε εκείνο το ιστορικό ματς της Κυψέλης και εν τέλει ψάχνει και χορηγούς με το τουφέκι.

Οι αιτίες της ρήξης Παναθηναϊκού-Volley League είναι πολύ πιο βαθιές από τις προφανείς, δηλαδή ότι στο κορυφαίο, από πλευράς εμπορικότητας, ομαδικό σπορ, μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, οι πράσινοι δεν έβαζαν ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ στο ταμείο τους από τη συμφωνία για τα τηλεοπτικά. Η ΕΣΑΠ πλήρωνε ως αντιστάθμισμα κάποια έξοδα διαιτητών, το Video Challenge και απέδιδε στον Παναθηναϊκό – όπως και σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες – το απόλυτο τίποτα. Ίσως κάπου το συνήθισαν οι ομάδες, ίσως δεν βρήκαν τη δύναμη να αντιδράσουν αλλά κάποιος έκανε την αρχή κι η παντιέρα της επανάστασης δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια.

Ενδεχομένως στην ΕΣΑΠ, από το προεδρείο μέχρι τις υπόλοιπες ομάδες, να μην πίστευαν πως ο Παναθηναϊκός θα κάνει πράξη την προ μηνών δέσμευση ότι θα τον βρουν μπροστά του. Στην τελευταία συνεδρίαση το διαπίστωσαν και πρακτικά, όταν οι ομάδες ενημερώθηκαν από την ΕΡΤ πως μετά την απουσία του Παναθηναϊκού από την κεντρική διαχείριση κόβεται το 1/8 του θλιβερού ποσού των 180.000 ευρώ που θα έπαιρνε η Λίγκα για τα έξοδα που προαναφέραμε. Και επιφυλάσσεται για την περίπτωση περαιτέρω περικοπών λόγω της εμπορικής απώλειας των δικαιωμάτων του Παναθηναϊκού που σε όλες τις μετρήσεις τηλεθέασης του πρωταθλήματος καταλάμβανε κάθε χρόνο την υψηλότερη εμπορική αξία.

Ο ΟΦΗ, ο Φίλιππος Βέροιας, ο Φοίνικας, ο Μίλωνας ήταν, μαζί με τον Ολυμπιακό, οι ομάδες που καθόρισαν τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, όπως το ήθελε ο Ταρνατώρος. Κι από τη στιγμή που η ομοψυχία πήγε περίπατο και έφτασαν αυτές οι ομάδες να αποφασίζουν για λογαριασμό ομάδων που βάζουν εκατομμύρια στο άθλημα όπως ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός, έφυγε από τη μέση και οποιοδήποτε ηθικό δίλημμα.

Ο Παναθηναϊκός είχε σκοπό όπως προκύπτει από απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες να πάρει το καπέλο του και να αποχωρήσει ακόμα κι αν έπρεπε να αναλάβει οικονομικό κόστος, θέτοντας ζήτημα αξιοπρέπειας και τήρησης των αρχών του συλλόγου.

Η συνολική αντιμετώπιση της ΕΡΤ, με τα ΜΗΔΕΝΙΚΑ συμβόλαια σε βόλεϊ γυναικών και μπάσκετ γυναικών έχοντας ως αντάλλαγμα «την προβολή του αθλήματος» (σε συνδυασμό με τη συνολική αντιμετώπιση πχ πέρυσι στους τελικούς μπάσκετ γυναικών των αιωνίων), οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη λήψη της απόφασης να πάρει τα δικαιώματα στα χέρια του.

Το κόστος που θα έχει είναι τα 4-5 εντός έδρας παιχνίδια του βόλεϊ ανδρών που δεν θα μεταδώσει σε πανελλήνια προβολή η ΕΡΤ καθώς πέρυσι δεν έδειξε κανένα στο βόλεϊ γυναικών και δύο τελικούς στο μπάσκετ γυναικών στο… ERTFlix. Ποια θα είναι τα κέρδη; Για αρχή, πριν καταλήξει στο οικονομικό σκέλος που αφορά την ομάδα, κέρδισε μια μάχη αξιοπρέπειας κι έπειτα θα δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο του Παναθηναϊκού να δει ΟΛΑ τα παιχνίδια, όλων των ομαδικών αθλημάτων.

 

Αυτός είναι ο τρίτος που πάει για ανανέωση!

Previous article

Το αρνητικό σερί με την Ρεάλ που πρέπει να “σπάσει”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.