0

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι συνέχισε μία παράδοση που θέλει τερματοφύλακες του Παναθηναϊκού να έρχονται από το πουθενά και να γίνονται ήρωες της μιας βραδιάς…

Δεν είναι και το πιο εύκολο γήπεδο για έναν τερματοφύλακα. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πιο δύσκολα. Κοντά οι εξέδρες, πολλά τα ντεσιμπέλ, μεγάλη η πίεση. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι ένα γήπεδο το οποίο κάνει την ζωή δύσκολη κάθε τερματοφύλακα, ειδικά αν μάλιστα είναι πρωτάρης.

Κι όμως για κάποιο περίεργο λόγο, η έδρα του Ολυμπιακού λες και εμπνέει τους πράσινους γκολκίπερ που έρχονται από το πουθενά. Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ο οποίος πήρε γάντια βασικού μετά την απουσία του Σωκράτη Διούδη συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο πράσινο κοινό, με μία αψεγάδιαστη εμφάνιση.

Στο επίσημο ντεμπούτο του με το τριφύλλι, ο Ιταλός τερματοφύλακας κράτησε το μηδέν, ήταν σοβαρός, σταθερός, μετρημένος κάτω από τα δοκάρια του, είχε μόνο σωστές επιλογές και βοήθησε τον Παναθηναϊκό να αποδράσει με το 0-0 από την έδρα του Ολυμπιακού που δεν μπόρεσε να τον κερδίσει, κάτι που τον έκανε τον πολυτιμότερο παίκτη το ντέρμπι των αιωνίων. Μόνο που αν κανείς είχε παρατηρήσει τα σημάδια, αν ήξερε καλά την ιστορία τέτοιων ντέρμπι θα έπρεπε να περιμένει ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι από έναν «ρούκι» τερματοφύλακα του τριφυλλιού.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990, ο Αντώνης Νικοπολίδης πιθανώς να έβγαλε τις πρώτες λευκές τρίχες στο κεφάλι του σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ο Κρίστο Μπόνεφ αποφασίζει να του δώσει ντεμπούτο κάτω από τα πράσινα δοκάρια σε καυτό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης», το οποίο βράζει από οργή προς τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Αργύρη Σαλιαρέλη. Ο νεαρός Αρτινός τερματοφύλακας είναι ψύχραιμος και αλάνθαστος κάτω από τα δοκάρια, σε ένα γήπεδο που μοιάζει με καζάνι που βράζει. Η μεγάλη του περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο από κάθε λογής αντικείμενα, μέχρι που στο 67ο λεπτό (με το σκορ στο 0-1), μία πέτρα τον χτυπάει πρώτα στον ώμο και μετά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο Νικοπολίδης πέφτει κάτω, ζαλίζεται και εντέλει αντικαθίσταται από τον Αμπαδιωτάκη, όμως η ιστορία έγραψε ότι η εστία του έμεινε απαραβίαστη. Αυτό που ακολουθεί είναι ένα ανεπανάληπτο καλτ έπος, με το ντέρμπι να λήγει στο 120ό λεπτό με 3-4 χάρη σε νικητήριο γκολ του Σαμαρά, ενώ η Θύρα 7 φωνάζει εν χορώ πως το ντέρμπι είναι στημένο.

Το γόνατο προδίδει τον Σωκράτη Διούδη και ο Παναθηναϊκός πάει στο ντέρμπι της 11ης Νοεμβρίου του 2018 με τον Κωνσταντίνο Κότσαρη κάτω από τα δοκάρια του. Ο νεαρός τερματοφύλακας καλείται να κάνει ντεμπούτο στο πιο δύσκολο γήπεδο, όμως καταφέρνει να εντυπωσιάσει με την ωριμότητα του. Με σωρεία εκπληκτικών αποκρούσεων και ρεσιτάλ σιγουριάς στις εξόδους του, ο Κότσαρης κρατάει το 0-1 για το τριφύλλι μέχρι το 95ο λεπτό όταν ο Πάπε Αμπού Σισέ τον νικάει για μία και μοναδική φορά, σώζοντας τον βαθμό για τον Ολυμπιακό (1-1), που έπεσε σε εμφάνιση καριέρας του Έλληνα τερματοφύλακα που για την ιστορία έκανε μόλις άλλα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος στην καριέρα του στον Παναθηναϊκό.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τζόρβα για την Παλέρμο, ο τραυματισμός του Στέφανου Κοτσόλη και η τιμωρία του Ορέστη Καρνέζη για αποβολή σε προηγούμενο παιχνίδι αφήνουν τον Παναθηναϊκό μόνο με τον 17χρονο Στέφανο Καπίνο. Ο «μικρός» κάνει ήδη θόρυβο στα τμήματα υποδομής με το ταλέντο, αλλά και το πελώριο κορμί του, όμως το τεστ του «Καραϊσκάκης»  δείχνει ότι δεν μασάει από έδρες και δύσκολες συνθήκες. Στο πέμπτο του επαγγελματικό παιχνίδι, ο Καπίνο μοιάζει με Κέρβερο το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου του 2011. Νικιέται μόνο μία φορά από τον Τζιμπούρ (47’), κάνει σωρεία επεμβάσεων με κορυφαία μία φανταστική απόκρουση σε προσπάθεια του Μιραλάς και κάνει όλη την Ευρώπη να ασχολείται για το 17χρονο wonderkid από την Ελλάδα που μπορεί να διαδεχθεί τον Αντώνη Νικοπολίδη κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής Ελλάδας. Η συνέχεια βέβαια ήταν πολύ διαφορετική…

 

Απίστευτο: Τι απαντάει ο κόσμος σε poll για Γιαννακόπουλο και Παναθηναϊκό!

Previous article

Παρασκήνιο: Πήρε πολλά μπράβο ο Μπρινιόλι!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.