0

Tα βασικά «πρέπει» του Παναθηναϊκού

 

 

1. Να αποφύγει το «σύνδρομο του πρώτου 20λεπτου»

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αγχωμένος στην πρεμιέρα εναντίον του Απόλλωνα. Επέτρεψε στον αντίπαλό του να κυριαρχήσει στα πρώτα 25 λεπτά και να δημιουργήσει δύο καθαρές φάσεις για γκολ. Μπήκε «μουδιασμένος» στα Γιάννενα, όπου ο αντίπαλος ξεκίνησε με ένταση, πίεση και δύο κερδισμένα κόρνερ στα πρώτα τρία λεπτά. Δέχθηκε το γκολ στο 5’ με απίθανο σουτ του Γκαρντάφσκι και δεν μπόρεσε ποτέ να σκοράρει. Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» μπήκε πιο ισορροπημένα στο ματς, αλλά δέχθηκε γκολ στην πρώτη φάση του αντιπάλου, ως προϊόν δικών του σερί λαθών. Τελικά ηττήθηκε με γκολ του Καμαρά στο 10’. Εναντίον του Βόλου έγραψε ιστορία με το πιο γρήγορο δικό του «2-0» στην Α’ Εθνική, αλλά το «Γ. Καραϊσκάκης» είναι αλλιώς… Ο Ολυμπιακός εφέτος (εν αντιθέσει με ό,τι συνέβαινε πέρυσι) σκοράρει σταθερά στο πρώτο 15λεπτο (Aπόλλων, Λαμία, Αστέρας, Φενέρ σερί!) κι αν τα καταφέρει και αύριο οι Πράσινοι δύσκολα θα το «γυρίσουν»…

 

2. Να διαχειριστεί τα συναισθήματα των παικτών του

Με τον Απόλλωνα είχε κλειστεί στα καρέ του μέχρι το 25’ και μετά το δοκάρι του Ρουμπέν Πέρεθ πέτυχε δύο γκολ και είδε άλλη μια φορά το γκολ στο δοκάρι μέσα σε 15 λεπτά! Με τα Γιάννενα και τον Αρη δέχθηκε γκολ νωρίς και δεν το ισοφάρισε ποτέ! Με τον Βόλο σκόραρε στο 3’ και μέχρι το 45’ πέτυχε άλλα τρία γκολ: το σκορ θα μπορούσε να είναι και 5-1 στο ημίχρονο. Συμπέρασμα: αυτός ο Παναθηναϊκός επηρεάζεται (ακόμα) πολύ εύκολα από την εξέλιξη του αγώνα. Και επειδή στο Φάληρο ουκ ολίγες φορές παλαιότερα και πιο πρόσφατα έχει προηγηθεί, αλλά έχει φύγει ηττημένος ή μόνο με έναν βαθμό στο σακούλι, καλείται να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ωριμότητα τα συναισθήματα των παικτών του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Δεν χρειάζεται ούτε καταθλιπτική και μοιρολατρική αντιμετώπιση αν δεχθεί γκολ (ειδικά αν αυτό συμβεί στο πρώτο 20λεπτο), ούτε «τρέλα» αν προηγηθεί επί του Ολυμπιακού. Δύσκολο, αλλά πρέπει να το προσπαθήσει!

 

3. Να τρέξει πολύ και συντονισμένα

Στο επιθετικό transition ο Παναθηναϊκός ήταν σε καλό επίπεδο από τα φιλικά του και σταδιακά προοδεύει. Στο αμυντικό του transition ήταν προβληματικός και σταδιακά βελτιώνεται (με πρωτοπόρο τον Αλεξανδρόπουλο που βρήκε τη θέση του στην ενδεκάδα). Όμως ακόμα είναι ένα φρέσκο σύνολο. Δεν έχει το συντονισμό και τις αυτοματοποιημένες κινήσεις χωρίς τη μπάλα, πέραν αυτών που ανταποκρίνονται στον ποδοσφαιρικό κοινό νου ενός εξτρέμ επί παραδείγματι, ή ενός «οκταριού». Ο Παναθηναϊκός καλείται να εκμεταλλευτεί την κόπωση ορισμένων παικτών του Ολυμπιακού, οι οποίοι αγωνίστηκαν στο «Σουκρού Σαράτσογλου» το βράδυ της Πέμπτης, να πρεσάρει συντονισμένα και με καλύψεις, να τολμήσει κατά διαστήματα να πιέσει και στην πρώτη ζώνη τον άτσαλο Σισέ, να τα δώσει όλα. Αν βάλουν στο DVD το περυσινό β΄ ημίχρονο με Μπόλονι (ελλιππής Ολυμπιακός με φορ τον Φορτούνη, καταλυτική είσοδος του Αλεξανδρόπουλου στο 46’) θα έχουν έναν καλό «οδηγό» στο Κορωπί…

 

4. Να σταθεί όρθιος στις στατικές φάσεις

Ο Μπρινιόλι θα κάνει ντεμπούτο. Το δίδυμο Πούγγουρα – Σάρλια θα εμφανιστεί για πρώτη φορά on stage. Όμως στις στατικές φάσεις ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί βοήθεια από όλους! Από τον Ρουμπέν Πέρεθ και τον Αλεξανδρόπουλο, από έναν εκ των Μαουρίσιο/Λούντκβιστ (όποιον επιλέξει ο Γιοβάνοβτς στη μεσαία γραμμή), από τον φορ Καρλίτος, από τους ακραίους μπακ του Σάντσεθ – Χουάνκαρ. Το θετικό για τους Πράσινους είναι πως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο μέσος όρος ύψους της ενδεκάδας τους. Το… αρνητικό είναι πως ο Ολυμπιακός όχι μόνο διαθέτει «αεροπορία» επιπέδου… RAF (Σισέ, Σωκράτης, Μπα, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Ελ Αραμπί, Τικίνιο, Μασούρας), αλλά είναι και πολύ καλά δουλεμένη ομάδα σ’ αυτό το σκέλος του παιχνιδιού, έχοντας το ίδιο προπονητικό τιμ για τέσσερα σερί χρόνια αλλά και καταπληκτικούς εκτελεστές στατικών φάσεων, με κορυφαίο όλων τον Ματιέ Βαλμπουενά.

 

5. Να χτυπήσει από τις πτέρυγες

Ο Ολυμπιακός δύσκολα θα «τρυπηθεί» από τον κεντρικό άξονά του, ειδικά στην περίπτωση που ο Πέδρο Μαρτίνς επιλέξει σχήμα με τρεις μέσους (Μπουχαλάκη – Κούντε – Μαντί Καμαρά). Όμως ο Παναθηναϊκός μπορεί να λαβώσει τον αντίπαλό του στις πτέρυγες. Και από δεξιά με τον Χατζηγιοβάνη εναντίον Ρέαμπτσιουκ/Καρμπόβνικ και από αριστερά με τον Βιτάλ εναντίον του Λαλά. Σημαντικό ρόλο, βέβαια θα παίξει και η υποστήριξη των ακραίων μπακ (Σάντσεθ και Χουάνκαρ), αλλά και οι «καλύψεις» από τους εξτρέμ του Ολυμπιακού: ο Μασούρας, επί παραδείγματι, είναι πολύ λογικό να παίξει δεξιά, πάνω στον Χουάνκαρ. Όμως σε κάθε περίπτωση οι Πράσινοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ταχύτητα και την τεχνική των δυο εξτρέμ τους στα 1 Vs 1 που θα προκύψουν με τους ακραίους μπακ του γηπεδούχου.

Ο “Γολγοθάς” του Παναθηναϊκού: Με τις βαλίτσες στα χέρια οι πράσινοι!

Previous article

Παναθηναϊκός – Αμαζόνες 3-0: Στον τελικό οι “πράσινες”!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.